Pirotski ćilim, zdravica i Đurđevdan na sajtu Uneska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2021, 09:53

Pirotski ćilim, zdravica i Đurđevdan na sajtu Uneska

U okviru "Dana nematerijalnog kulturnog nasleđa", na internet prezentaciji Regionalnog centra za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa jugoistočne Evrope, pod pokroviteljstvom Uneska, predstavljeno je nematerijalno kulturno naslede Srbije.

Regionalni centar, sa sedištem u Sofiji, početkom ove godine je pokrenuo onlajn rubriku "Dani nematerijalnog kulturnog nasleđa" sa idejom da se svaka od država jugoistočne Evrope predstavi sa po tri elementa nematerijalnog kulturnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nasleđa koji se ne nalaze na Uneskovim listama.

Tako su sada regionalnoj i međunarodnoj publici predstavljeni - pirotsko ćilimarstvo, kao element iz domena znanja i veština u vezi sa tradicionalnim zanatima, zdravice kao element iz domena usmenih tradicija i izraza i društvenih praksi i Đurđevdan - element iz domena običajne prakse, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Učešćem u ovoj inicijativi, Srbija, kroz saradnju Centra za nematerijalno kulturno naslede i Ambasade Srbije u Sofiji, nastavlja sa aktivnim radom na međunarodnoj prezentaciji elemenata "živog nasleđa", odnosno onih znanja, veština, usmenih tradicija, društvenih praksi i običaja koje zajednice na Srbije i dalje čuvaju i prenose s generacije na generaciju kao obeležje sopstvenog identiteta i kontinuiteta.

Prezentaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno naslede Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, kao deo aktivnosti na promociji i prezentaciji "živog nasleđa" Srbije.

Prezentacija je dostupna na linku ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.