Pirotska galerija godinama bez adekvatnih uslova

Izvor: Beta, 11.Jan.2015, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirotska galerija godinama bez adekvatnih uslova

PIROT, 11. januara 2015. (Beta) - Umetnička dela galerije "Čedomir Kostić" u Pirotu godinama se čuvaju na neadekvatnom prostoru, zbog čega mogu da se oštete, a u toj ustanovi kulture očekuju da će uz pomoć lokalne samouprave, galerijski prostor biti proširem.

Galerija "Čedomir Krstić" u Pirotu godinama ima problem zbog nedostatka prostora za tri legata i više od 170 umetničkih dela neprocenjive vrednosti koji se čuvaju u neadekvatnom prostoru i naslagana su u nekoliko kvadrata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << />
U toj ustanovi očekuju da će lokalna samouprava u holu Doma Vojske, čiji je odnedavno vlasnik, pronaći prostor za Galeriju za njen izlagački deo i trajni smeštaj umetničkih dela.

"U pitanju je 50 kvadrata. Galerija bi dobila veći izložbeni prostor, mesto za trajni smeštaj svih umetničkih dela i pravi depo, ali i prostor za razne edukativne programe i likovne radionice", rekla je agenciji Beta direktorka Galerije, istoričarka umetnosti Radmila Vlatković.

Ona je navela da Galerija poseduje dela umetnika medju kojima su: Divna Jelenković, Dobrosav Milojević, Dragiša Obradović, Dragoljub Stanković, Katarina Djordjević, Jugoslav Ocokoljić, Irena Portnoj, Djura Pavkov, Duška Novaković, Emilija Nikolić i mnogih drugih.

"To se sve čuva u nedekvatnim uslovima u priručnom improvizovanom depou, koji je pregradjen ivericom", rekla je Vlatkovićeva navodeći da po muzeološkim principima, depo mora da ima adekvatne uslove kao što su odgovarajuća svetlost, temperatura i ostali klimatski uslovi.

Kako je precizirala, slike se obično čuvaju na mrežastim ramovima, ali u pirotskoj galeriji one se čuvaju u improvizovanom depou koji je pregradjen i ima police.

"Na njima se čuvaju sve ove slike i prilikom izlaganja, vrlo je teško doći do njih. To na žalost traje od 1981. godine kada je formirana Galerija koja je najpre bila u sastavu Muzeja Ponišavlja a od 1993. godine je samostalna ustanova", naglasila je ona.

Galerija poseduje tri legata - Čedomira Krstića po kome Galerija nosi ime, Radomira Antića i Milene Mijalković Nikolić.

"U pregovorima smo o legatu Časlava Colića sa kopijama fresaka i to je jedan od vrsnih kopista u Srbiji. Uputili smo zahtev `Prvom maju` da pokretna dela iz njihove umetničke zbirke budu kod nas na čuvanju jer želimo da zaštitimo umetničku zbrku `Prvog maja`", rekla je ona.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Pirotska galerija godinama bez adekvatnih uslova

Izvor: B92, 11.Jan.2015

Umetnička dela galerije "Čedomir Krstić" u Pirotu godinama se čuvaju na neadekvatnom prostoru, zbog čega mogu da se oštete...Galerija "Čedomir Krstić" u Pirotu, godinama ima problem zbog nedostatka prostora za tri legata i preko 170 umetničkih dela neprocenjive vrednosti koji se čuvaju u neadekvatnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.