Pijanista Stefan Ćirić ponovo u BG

Izvor: B92, 10.Mar.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijanista Stefan Ćirić ponovo u BG

Mladi pijanista Stefan Ćirić održaće solistički koncert u Kolarčevoj zadužbini 13. marta u okviru 4. prolećne klavirske fešte.

"Ako pitate bilo kog umetnika, svirati kod kuće je najteže, ali to je jedno ogromno zadovoljstvo, tako da sam jako uzbuđen”, rekao je Ćirić koji u Beogradu nije svirao od 2005. godine.

U intervjuu Tanjugu ovaj pijanista najavio je da će u utorak beogradska publika moći da čuje Šubertovu sonatu 959, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potom tri Debisijeve etide, s obzirom na to da je ove godine vek i po od Debisijevog rođenja, a u drugom delu koncerta izvešće Šumanovu Krajslerijanu i Ravelov "La Vals”.

Ako se izuzme "La Vals”, Ćirić sa ovim repertoarom nije još nigde nastupao, pa publiku očekuje svojevrsna premijera. Tokom studija je birao repertoar u saradnji sa profesorima, a sada to čini sam: "Trudim se da sklapam dela, da vidim šta ide sa nečim drugim što je već na repertoaru.”

Dok svakodnevno vežba, kaže, ne gleda na sat, jer je vežbanje postalo deo njegove svakodnevice. "Kao što neko radi u kancelariji svakog dana tako i ja za klavirom. Pripremanje za koncerte je slično sportistima, to su neke psihičke vežbe i posebna ishrana”, objašnjava on.

Nakon završene srednje muzičke škole "Mokranjac” u Beogradu Ćirić je, zahvaljujući tome što ga je primetila njegova profesorka Sulamita Azonovski, nastavio školovanje u Londonu kao stipendista internacionalne Persel muzičke škole.

Studirao je na Kraljevskoj Muzičkoj Akademiji u Londonu gde je diplomirao 2008. godine ali i magistrirao dve godine kasnije. Trenutno živi u Lonodnu, što mu prija jer primećuje da Englezi veoma cene klasičnu muziku.

"Tamo je izbor koncerata neograničen, svakodnevno su redovi za karte sale su pune, a ima sigurno pet ili šest sala gde se održavaju koncerti. Engleska je zemlja koja je veoma napredna i zemlja koja prosto voli klasičnu muziku”, ispričao je Ćirić.

Reči hvale ima i za Italiju i Španiju, a nada se da će klasična muzika ponovo procvetati i u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.