Pijani Rus napao jednu od najčuvenijih ruskih slika iz 19. veka

Izvor: B92, 28.Maj.2018, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijani Rus "napao" jednu od najčuvenijih ruskih slika iz 19. veka

Na jednoj od najčuvenijih ruskih slika "Car Ivan i njegov sin Ivan" Ilje Rjepina, prikazan je Ivan Grozni kako u rukama drži umirućeg sina.

Sin se, navodno, opraštao od života nakon što mu je sam Ivan Grozni, koji je Rusijom vladao od 1533. do 1584, naneo smrtonosnu ranu. Zbog tog čina je i dobio nadimak Grozni.

Ipak, ne slažu se svi oko autentičnosti ove priče. Ruski nacionalisti su u prošlosti zahtevali od Tretjakovske galerije da sliku skloni iz postavke. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ruski mediji javljaju da je nedavni napad na sliku upravo imao veze sa takvim sentimentom, prenosi Gardijan.

Tridesetsedmogodišnjak iz Voroneža, oko 460 kilometara udaljenog od Moskve, pod uticajem alkohola, uspeo je da se provuče pored obezbeđenja galerije i da metalnom šipkom razbije debelo staklo koje štiti sliku.

"Staklo je razbijeno", navodi se u saopštenju galerije. "Slika je ozbiljno oštećenja. Platno je probušeno na tri mesta na sredini slike na delu na kojem je prikazan carević."

Ram je takođe oštećen. Zahvaljujući "srećnoj slučajnosti", najvažniji deo slike – prikaz šaka i lica cara i njegovog sina nisu oštećeni. Napadač je izjavio da je prepoznao ozbiljnost svog zločina.

"Došao sam da pogledam sliku", rekao je policiji.

"Hteo sam da odem, ali onda sam svratio do bifea i popio 100 grama votke. Inače ne pijem votku i nešto me je obuzelo."

Ovo nije prvi put da se ovakav incident dešava. Sliku je 1913. godine oštetio mentalno oboleli čovek, koji ju je rasekao nožem. Autor Ilja Repin je još uvek bio živ, pa je tada mogao sam da restaurira delo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pijani Rus "napao" jednu od najčuvenijih ruskih slika

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Maj.2018

Na jednoj od najčuvenijih ruskih slika "Car Ivan i njegov sin Ivan" Ilje Rjepina, prikazan je Ivan Grozni kako u rukama drži umirućeg sina...Sin se, navodno, opraštao od života nakon što mu je sam Ivan Grozni, koji je Rusijom vladao od 1533. do 1584, nanio smrtonosnu ranu. Zbog tog čina je i dobio...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.