Phonart Radio Walk na RingRingu

Izvor: B92, 16.Maj.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Phonart Radio Walk" na RingRingu

U okviru Dana Evrope - Otvoreno 2012, Ring Ring festival u okviru projekta "Phonart-Lost Languages of Europe" predstavlja Interaktivnu zvučnu instalaciju "Phonart Radio Walk" autorke Svetlane Maraš. Svečano otvaranje je u sredu 16. maja u 18h u "AmerikanI" Doma omladine Beograd.

"Phonart – Lost Languages of Europe” je partnerski projekat 4 organizacije iz Austrije, Češke, Hrvatske i Srbije, koji se odvija od 2010. godine, uz podršku Evropske komisije - Program >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za kulturu 2007-2013, Ministarstva za kulturu i Grada Beograda. Kao završni deo projekta, a povodom manifestacije "Evropa Otvoreno 2012.-Dani Evrope” u Domu Omladine Beograda će biti postavljena interaktivna zvučna instalacija "Phonart Radio Walk”, autorke Svetlane Maraš.

Ovaj jedinstveni umetnički rad je i svojevrsna dokumentacija muzičkog performansa ostvarenog u novembru 2011. godine u okviru projekta Phonart Live Radio, tokom kojeg su muzičari improvizovali na radio talasima između Beograda, Pule, Beča i Praga. Tokom 60 minuta radijskog programa, svaki studio je putem interneta primao ono što se emituje iz ostala tri studija, i kombinujući ove materijale, svaki od pomenuta četiri grada dao je sopstvenu interpretaciju muzičkog materijala koji je kružio u radijskom prostoru.

Snimci četiri verzije ove kolektivne improvizacije, osnovni su muzički materijal instalacije. Kako bi slušaocu omogućili da čuje svaku od njih, ali slušajući aktivno i u sopstvenoj interpretaciji, autorka i njen tim su iskoristili mogućnosti najsavremenije tehnologije i kreirali sveobuhvatno, interaktivno audio-vizuelno iskustvo.

Krećući se u prostoru po koordinatama mape projektovane na podu na kojoj se nalaze obeležena četiri grada, korisnik svojom pozicijom na mapi utiče na zvučne karakteristike soundscape-a koji se sam generiše u trenutku, i u kome dominiraju muzički elementi snimka iz onog grada kojem je korisnik najbliži. Šetajući po prostoru instalacije, korisnik prelazi i prevazilazi geografska rastojanja između pomenutih gradova, i utiče na krajnji ishod četvorokanalne zvučne slike - kretanje postaje aktivan način slušanja.

Ovo je odličan uvod za predstojeći festival Ring Ring, koji je bio domaći predstavnik u projektu "Phonart”.

Svetlana Maraš, kompozitor i sound artists se školovala u Srbiji, Nemačkoj, SAD I Finskoj. Pored izvođačke prakse, ona stvara u domenu elektro-akustične kompozicije i sound art-a, istražujući moguće načine muzičke reprezentacije kroz zvuk, objekte i digitalnu tehnologiju. Njen kreativni opus pored muzike sadrži interaktivne zvučne objekte, zvučnu instalaciju i mnoge intermedijalne radove.

U izradi ove instalacije su joj pomogli Juho Jouhtimaki - dizajn interakcije i Mirjana Antonijević - vizuelni dizajn.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da Beograd bude lider Preokreta

Izvor: Danas, 16.Maj.2012

Predstavnici LDP u gradskoj vlasti Beograda nisu bili partijska vojska, nego ozbiljni ljudi koji su prethodne četiri godine pravili ogromnu razliku između vlasti u Beogradu i vlasti u Republici. Za te ljude tražimo podršku u nedelju, 20. maja - ističe za Danas član Predsedništva LDP Bojan Đurić,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.