Pevačica koju su NAJPOZNATIJE POP IKONE SVETA želele da upoznaju, a ostala je misterija mnogima - Divlje stvorenje, a njene pesme su bezvremenske

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 11:54

Pevačica koju su NAJPOZNATIJE POP IKONE SVETA želele da upoznaju, a ostala je misterija mnogima - "Divlje stvorenje", a njene pesme su bezvremenske

Pevačica Kejt Buš bezvremenski je simbol kreativnosti i individualnosti kojoj mnogi umetnici teže u toku života, a za nju to je potpuno normalan stil života.

 Bila je i ostala originalna, retkost u pop svetu osamdesetih, među pripadnicima "Novog talasa". Zvučala je i izgledala potpuno drugačije od svega što je tada postojalo na sceni. I dok su se članovi grupe "Duran Duran" u svilenim odelima vozili jahtom, pazeći na estetiku i svaki modni detalj, pevajući devojci po >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << imenu "Rio", Kejt Buš pevala je o svom doživljaju sveta, koji je bio sve samo ne običan, još od samog trenutka rođenja 30. jula 1958. godine u Velikoj Britaniji.

Tako na albumima Kejt Buš možete pronaći pesme (autorske), o pokretu tela, rođenju, disanju i njenom zaista magičnom doživljaju stvari koje vrlo često uzimamo zdravo za gotovo, a zapravo su esencija života.

Mlađim generacijama je postala poznata po seriji "Stranger things" zbog koje je njen stari hit "Running up that hill" ponovo dospeo na vrh top lista u Britaniji i Americi.

Njen performans oduvek je bio kao jedna vrsta pozorišta, kombinovala je pevanje, igru i određenu vrstu predstave na sceni. Svojim ranijim nastupima postavila je veliki zadatak za mlađe kolege. Inače prilično introvertna, niko iz sveta poznatih nikada nije dobio priliku da je bolje upozna, u mladosti je bila tiha i stidljiva, a na sceni poptuno divlja.

O tome je svedočio i njen učitelj plesa koji kaže da je uvek bila u poslednjim redovima na časovima, ali kada bi muzika počela postala bi "divlje stvorenje".

A post shared by The Kate Bush Page (@thekatebushpage)

Muzičari o doživljaju Kejt Buš

- Nema ona normalne pesme, ja ne znam nijednu njenu pesmu koja je normalna. Ona je to što jeste, jedinstvena je, misterija, prelepa misterija. Ja sam 2005. godine pravio veliku zabavu, pozvao sam i Kejt. Na tu zabavu je došlo oko 600 ljudi, svi su bili poznati, ali svi su želeli da vide Kejt. Niko nije moga da veruje da će je upoznati te večeri. Svaki muzičar, glumac, umetnik te večeri želeo je da upozna Kejt Buš! Bila je jedna vrsta enigme. Kada će nova Kejt Buš da se pojavi, posle Kejt Buš, nikad - rekao je Elton Džon jednom prilikom.

"Dovoljno je da čujete samo jednu notu njene pesme, znate da je ona. Ja se ne usuđujem da pevam njene pesme. Ponekad na zabavama, ako sam dovoljno pijana. Sećam se da sam prvi put čula njenu pesmu "Wughtering heights" u Americi i morala sam da zaustavim automobil. Nikada ništa slično nisam čula. Čekala sam da se melodija ponovi, tako je obično bilo u pop muzici, ali ne samo je plivala u svom nekom pravcu."

"Kada sam je prvi put čuo, pomislio sam kako izazovan vokal, skoro histeričan. Neki moji prijatelji govorili su da jednostavno ne mogu da je podnesu, njen glas, da je čudakinja, a mene je zapravo to najviše privuklo."- Gledala sam "Orkanske visove" na televiziji, bilo je veoma kasno i zadnjih pet minuta sam samo uhvatila scenu, kada duh Keti pokušava da uđe u kuću. Fascinirala me ta scena, posle toga sam pročitala knjigu da se bolje pripremim i tako je nastala pesma "Wuthtering heights" - objasnila je Kejt jednom prilikom.

- Ja sam bio dete opsednuto knjigama. Kada sam čuo da je prvi put neko napravio pesmu o knjizi, bio sam oduševljen. Za nekoga ko je to napisao sa 17 godina, to je fascinantno - rekao je britanski pisac Nil Gejman.

Britanski komičar Stiv Kugan, imao je emisiju u kojoj je imitirao Kejt i koristio njene nastupe i pesme, sa komičnim osvrtom na njen rad, što bi kod mnogih umetnika moglo izazvati bes.

- Kada sam je pitao šta misli o svemu, odgovorila mi je da joj je drago što to radim jer njene pesme se tako još uvek slušaju - rekao je Kugan malo i začuđen, jer ovakvu reakciju nije očekivao.

- Od detinjstva smo brat i ja voleli da sviramo i bavimo se muzikom, pišemo tekstove i slično. Ali tek sa 14. godina počela sam ozbiljnije da se bavim muzikom - rekla je Kejt jednom prilikom, a Dejvid Gilmor (Pink Floyd) joj je pomogao da uđe zvanično u svet muzike. Obezbedio je novac da Kejt snimi prvi singl.

A post shared by Tune Tempest (@tunetempest)

- Bila je ekstremno skromna i stidljiva, ali čim bi počela da igra postala bi divlja. Jednog dana, neko je proturio ploču ispod mojih ulaznih vrata. Bila je to ploča sa njenom pesmom "Moving" koju mi  je posvetila i uopšte plesu, a ja nisam do sada ni znao da ona uopšte peva i bavi se muzikom - rekao je Kejtin učitelj plesa, Lindsi Kemp, koji je dosta uticao i na Dejvida Bouvija. Naučio ga je scenskom nastupu, da igra, praktično se kreće po sceni tako da može i pokretom da izrazi emociju, a bio je i veoma talentovan za kostime i scensku šminku.

Pesma "Moving" koju je posvetila Kempu, zapravo govori o pokretu, ali i odnosu sa drugim ljudskim bićem, načinom na koji delujemo jedni na druge, svojom pojavom i energijom pružamo jedni drugima satisfakciju i interakciju koja je neophodna.

Izvodila je akrobacije na sceni i imala performanse, koje do tada niko nije izvodio, praktično je među prvima koristila bubicu (mikrofon) na sceni.

Ljudi su u to vreme bili uplašeni od nuklearnog rata, bukvalno prestravljeni i tada je nastala Kejtina pesma "Breathing". Pesma govori o reinkarniranom fetusu koji izlazi iz posteljice preplašen od nuklearnog rata, što je u to vreme zaista bio presedan.

Govori o disanju, to jeste prvoj stvari koju moramo raditi kada nas uhvati panika. "Šta ćemo da radimo?" pevaju muški vokali, a Kejt u pesmi odgovara "Dišimo!" što je jedan od stihova. Ovo je bilo nešto potuno drugačije od svega što je iko do tada video na pop sceni, ova žena je bila potpuno sama u svom viđenju muzike.

Bila je u stanju da uzme bilo koju reč i pretvori je u emociju, kao što je reč sa pesmom "Babooshka". Reč je o pesmi u kojoj žena testira vernost muža, šaljući mu ljubavna pisma. Spot za pesmu bio je facinantan u to vreme jer je Kejt u njemu izvodila ples sa kontrabasom kao da mu se udvara.

- To što je uradila sa kontrabasom u tom spotu, niko nikada ništa nije uradio. Nikada ništa nisam slično video. Plesni pokreti koje je pravila nisu bili pokreti koje možeš naučiti na nekim časovima plesa i slično, takve muzike nema u školama - reči su muzičara Najdžela Kenedija.

Ipak,  među svim pesmama ona koja je dirnula najviše čak i ljude sa drugačijim muzičkim ukusom je pesma "Running up that hill" za koju smo ranije pomenuli da je oživela na top listama zahvaljujući seriji "Stranger things".

Ova pesma zapravo govori o devojci koja moli Boga i traži da naprave pakt kako bi stavio njenog ljubavnika koji je povredio na njeno mesto. Zapravo je želela da kaže da nismo svesni koliko smo u stanju da povredimo druge i da nećemo biti svesni jer ne možemo da osetimo isto što i oni u određenim situacijama.

A post shared by Tune Tempest (@tunetempest)

Zapravo je kroz pesme uspela da izrazi sve što je ženama u toku života teško da izraze, ranjivost, senzualnost koja je vrlo često žrtvovana, strast, kao i slobodu da budu ono što jesu, bez uvijanja u forme i prilagođavanje očekivanjima okoline po bilo kom pitanju.

Poenta je da, nema veze ukoliko ste nekome čudni vi i vaši načini da nešto realizujete, sve dok to za vas ima smisao i vodi određenom cilju. Kejt je tu prepreku odavno prevazišla, a da nije svet danas ne bi uživao u njenoj umetnosti.

Privatni život

Izgleda da Kejt, sem u njen umetnički doživljaj, nije dozovlila nikome da pronikne u druge aspekte njenog života. Ono što je javnosti poznato je da vodi veoma privatan život, na svom imanju, na selu, daleko od očiju javnosti. Kada ne promoviše nove pesme, ona i ne postoji, praktično za javnost. Za to vreme vredno radi i snima, a zatim se nakon pauze i od nekoliko godina, vrati i napravi pometnju kao i da nije pravila pauzu.

Sa suprugom Denijem Mekintočom, koji je takođe muzičar ima sina Denija, koji sada ima 23 godine i takođe se bavi muzikom. Kada je dobila sina, odlučila je da se potpuno povuče sa scene kako bi se posvetila majčinstvu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.