Peti roman o Lizbet Salander stiže na jesen

Izvor: Blic, 13.Apr.2017, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peti roman o Lizbet Salander stiže na jesen

Lizbet Salander, junakinja trilogije "Milenijum" Stiga Lašona i potom serijala koji je nastavio da izlazi i posle njegove smrti, zahvaljujući autoru Davidu Lagerkrancu, biće protagonistkinja novog romana koji stiže u knjižare na jesen.

Posle uspeha koji je doživela knjiga "Ono što nas ne ubije" David Lagerkranc napisao je još jedan roman iz hit-serijala "Milenijum" Stiga Lašona pod naslovom "Čovek koji je jurio svoju senku" (Mannen som sökte sin skugga) koji stiže u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << knjižare u septembru.

U ukupno petom, a Lagerkrancovom drugom nastavku, Lizbet Salander traga za odgovorima iz svoje traumatične prošlosti uz pomoć svoh starog znanca, novinara Mikaela Blumkvista dok istovremeno stvara neprijatelje među antimuslimanskom bandom, ruskom mafijom i grupom ljudi uključenih u "psedunaučni eksperiment" nazvan Registar.

Roman počinje tako što Lizbet izdržava kratku kaznu u zatvoru gde pokušava da izbegne konflikt među zatvorenicama, dok se naracija razvija u priču o "zlostavljanju u sistemu hraniteljskih porodica, pitanjima časti i senkama iz njenog detinjstva koje je i dalje proganjaju", piše u zvaničnom saopštenju izdavača.

- Pisanje ovih knjiga je ogromna odgovornost a moj posao je bio da pronađem zaplet koji će imati smisla. Na kraju sam uspeo. Možete reći da je sve počelo pitanjem: Svi znaju da Lizbet ima ogromnu tetovažu zmaja na svojim leđima, ali niko ne zna zašto. U prethodnim knjigama nije bilo objašnjenja i ja sam počeo da osećam potrebu da odgovorim na tu zagonetku jer ona produbljuje i širi mitologiju koja okružuje Lizbet. Ona nije neko ko bi se tetovirao bez dobrog razloga. Dok sam tragao za odgovorom na tu zagonetku, priča mi je lagano dolazila u glavu, kao da mi se otvorila nova dimenzija - rekao je Lagerkranc u intervjuu za Entertainment Weekly.

Švedski pisac Stig Lašon, autor originalna tri dela Milenijuma, umro je od srčanog udara u 51. godini, novembra 2004, pre objavljivanja prve knjige. Njegovi romani "Muškarci koji mrze žene", "Devojčica koja se igrala vatrom" i "Kula od karata" objavljeni od 2005. do 2007, prevedeni su na tridesetak jezika (u tiražu od preko 80 miliona) i adaptirani za švedske i holivudske filmove.

Kada je 2015. objavljeno da će Lašonova trilogija nastaviti da živi preko njegovog kolege i sunarodnika Davida Lagerkranca, stručna javnost je bila podeljena, a Lašonovi prijatelji su otvoreno negodovali. Čitaoci su, međutim, pohrlili da kupe "Ono što nas ne ubije" (Det som inte dödar os) i knjiga je postala bestseler sa tiražom od šest miliona primeraka.

Lagerkranc ne krije da je za njega reakcija publike bila šokantna.

- U početku je to bilo previše za mene, toliko da sam jedva mogao da stojim uspravno, a onda se sve to pretvorilo u nešto izuzetno. Stvarno nas je preplavila ljubav čitalaca koji su želeli da se Lizbet Salander vrati - kaže autor.

On je sada bio daleko opušteniji pri pisanju.

- Kad sam pisao prvi roman preživljavao sam periode anksioznosti jer sam morao da provaljujem likove i Stigov svet. Bio sam prestravljen da neću uspeti, ali me je taj isti strah gurao napred i učinio boljim piscem. Ovoga puta sam imao jedno sasvim novo samopouzdanje i bio sam manje osetljiv i smeliji, zbog čega sam silno uživao pri pisanju - priznao je Lagerkranc.

On će napisati i šestu knjigu iz serijala i tako dovršiti svoju, ukupno drugu trologiju "Milenijuma", a onda preći na druge projekte.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.