Petar Đorđević:  Intimni svet boje i svetlosti

Izvor: Arte, 31.Jan.2023, 13:07

Petar Đorđević: Intimni svet boje i svetlosti

U četvrtak 2. februara u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu otvara se samostalna izložba radova Petra Đorđevića pod nazivom, "Intimni svet boje i svetlosti".

Petar Đorđević (1979) diplomirao je i doktorirao (2019) na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti. Na istom fakultetu zaposlen je kao docent na predmetu Plastična anatomija. Više puta je nagrađivan za svoj rad. Izlagao je na šest samostalnih i preko dvadeset grupnih izložbi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Postavku u Prodajnoj galeriji ,,Beograd“ čine radovi iz najnovijeg ciklusa, slike velikog formata koje predstavljaju savremenu interpretaciju klasičnog žanra mrtve prirode.

Optimistički svetle, osunčane kompozicije, jarkih boja na prvi pogled jednostavnog, klasičnog komponovanja, sa postavkama u uglu ateljea govore o nestalnosti i prolaznosti. Umetnik je sam u svom ateljeu i neguje neku vrstu monaškog života. Svako provodi sam svoje vreme sa svojim slikama, radovima, sa svojom umetnošću, razgovarajući u sebi sa njima. Taj dijalog je veoma prisutan na slikama Petra Đorđevića. Dijalog upućen samome sebi posmatrač upija kroz vizuelno nadahnuće koje je autor predstavio. Nisu to samo nasumično poređani predmeti koje treba naslikati. Putujući pogledom kroz postolja, draperije, između predmeta i pozadina, jasno je da se neki detalji lako očitavaju. Majstorski vodeći pogled na proputovanje slikom umetnik pojedine detalje ostavlja nečitljivim, kao da u brzini pregleda oko nije bilo u stanju da izoštri i uoči.  Iz eksplozija pastuoznih slikanih struktura nailazi se na lobanju. Ljudska ili životinjska lobanja, po neki put samo donja životinjska vilica, se ne nalazi slučajno u korpusu odabranih predmeta Petra Đorđevića. Tu je i uvek sličan buket cveća ili dva, ili više, ili pak samo jedan cvet ostavljen na podlozi. Uhvatiti dan, nezaboraravljajući smrtnost ni svoju ni svojih bližnjih pojavljuje se kao vizuelno podsećanje ljudske krhosti, a prolaznost kao motiv protiv sve brže realnosti, utopljenoj u površnosti, neukosti i prostoti.

                                  

      

Bojan Otašević, likovni umetnik - grafičar  (iz predgovora kataloga)

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Izložba Petra Đorđevića "Intmni svet boje i svetlosti": Savremena interpretacija klasičnog žanra mrtve prirode

Izvor: Blic, 31.Jan.2023

Izložba Petra Đorđevića pod nazivom "Intmni svet boje i svetlosti" biće otvorena u četvrtak 2. februara u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.