Peštanski đaci: Dobrović, Petrović, Radović i Tabaković

Izvor: Arte, 01.Jun.2020, 10:43

Peštanski đaci: Dobrović, Petrović, Radović i Tabaković

U četvrtak, 18. juna u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković.

Ovim otvaranjem, kao i temom koja je u neposrednoj vezi sa sadržajem kolekcije, Spomen-zbirka obeležava datum rođenja kolekcionara i darodavca Pavla Beljanskog. Izložba i stručni tekst u pratećem katalogu kao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti (Arhivu i biblioteci >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Mađarskog fakulteta likovnih umetnosti i Arhivu Umetničkog fakulteta Moholi Nađ u Budimpešti), predstaviće publici nova otkrića vezana za rani period školovanja četiri umetnika. Postavka, od sedamnaest slika i crteža iz fonda Spomen-zbirke, će uz dokumentarne panoe približiti posetiocima na koji su način umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog usvojili uticaje klasičnog umetničkog obrazovanja i novih ideja modernog doba. Projekat pruža mogućnost komparativnog sagledavanja ne samo umetničkog sazrevanja četvoro umetnika, nego i povezivanja njihovih dela sa evropskim kontekstom, odgovarajući na teme programskih lukova „Tvrđava mira“ i „Dunavsko more“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, aktuelnih u periodu trajanja izložbe.

Program:

Četvrtak, 25. jun 2020, 19 časova:

Tematsko predavanje

Akademija lepih umetnosti u Budimpešti i mađarska avangarda

Na prvom od tri tematska predavanja u okviru pratećeg programa izložbe autorka Marta Đarmati govoriće o istorijatu Akademije lepih umetnosti u Budimpešti, osnovane 1871. godine, njenim najznačajnijim profesorima i studentima, kao i uticaju pripadnika Umetničke kolonije u Nađbanji i drugih fenomena mađarske avangarde na reforme u školovanju mladih umetnika u mađarskoj prestonici u prvim decenijama dvadesetog veka.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.