Pesniku Petru Pajiću uručena Žička hrisovulja

Izvor: Glas javnosti, Beta, 20.Avg.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesniku Petru Pajiću uručena Žička hrisovulja

KRALJEVO - Pesniku Petru Pajiću u manastiru Žiča uručena je Žička hrisovulja, priznanje za pesništvo koje se 19. put dodeljuje tokom Žičkog duhovnog sabora "Preobraženje".

- Sve pesme u kojima je rečena istina, ma kada da su napisane, savremene su. Tako su starogrčki i rimski pesnici, već hiljadama godina, svim kasnijim generacijama savremenici, i čini se da se oni svakoj generaciji javljaju ne iz prošlosti nego iz budućnosti, rekao je Pajić primajući priznanje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />Nagradu je Pajiću uručio gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović, a o stvaralaštvu ovogodišnjeg laureata govorili su Dragan Hamović, Milosav Tešić, Aleksandar Jovanović i Predrag Mihailović. Stihove Pajića kazivao je glumac Milan Caci Mihailović.

Petar Pajić je rođen u Valjevu (1935), gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu, u Grupi za jugoslovensku i opštu književnost.

Objavio je zbirke "Dan" (1958), "Ljubav u brdima" (1962), "Pesme" (1967), "Čisto doba" (1968), "Svetle gore uz mora" (1978), "Ako porastemo do zvezda" (1981), "Čisto doba" (1990), "Srbija je na robiji" (2002), "Beogradska jabuka" (2003), "Najlepše pesme Petra Pajića" (2004) i "Kad su Srbi čitali ušima" (2009).

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.