Pesnički putopis o Hilandaru Radomira Uljarevića

Izvor: Studio B, 08.Jun.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesnički putopis o Hilandaru Radomira Uljarevića

Nova knjiga pesama Radomira Uljarevića "Škola odučavanja" upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga, u pesničkoj ediciji Element.

"Škola odučavanja" je pesnički putopis o boravku na Svetoj Gori i u Hilandaru.

Pesme ovog autora predstavljaju snažan susret sa pitanjima modernih vremena i preispitivanje individualnih i kolektivnih izazova, i to u dva smera pesničkog istraživanja.

Na jednoj strani, to je putovanje na Svetu Goru u kome se prepoznaje obredni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << karakter i potraga za smislom svakodnevne egzistencije.

Putovanje pokreće susret sa tradicijama mišljenja i sa tradicijama pesništva, sa jezičkim i kulturnim slojevima, sa izazovima socijalne svakodnevice i sa izazovima pamćenja.

Ukazujući se kao izlaz iz svakodnevice, ovo putovanje postaje plodna osnova za preispitivanje malih i velikih stvari, radosnih otkrića smisla i kritičkog presabiranja iskustva "naših dana". 

Na drugoj strani, put na Svetu Goru je otvaranje novih metafizičkih slojeva u kritičkom pesništvu po kome znamo Uljarevićeve stihove.

Radomir Uljarević,rodjen 1954 u Podgorici, objavio je petnaest knjiga pesama, medju kojima se nalaze: Britva, Primalni krik, Predgovor, Zimski dvorac, Dvostruka kolevka, Govori i članci, Pesme i prevodi, Opis, Neke stvari i ostalo i Bilećko proročanstvo.

Pre nekoliko dana, na Medjunarodnom festivalu poezije u Rešici u Rumuniji, Radomiru Uljareviću je uručena Velika nagrada za poeziju "Senior kulture".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.