Pesma za predsednika

Izvor: Politika, 22.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesma za predsednika

„Pohvala danu” Elizabet Aleksander, napisana za Obaminu inauguraciju, postala je dve nedelje pre izlaska iz štampe hit na Amazonu

Pesnikinji Elizabet Aleksander pripala je čast da na inauguraciji američkog predsednika Baraka Obame govori svoju pesmu„Pohvala danu”, napisanu specijalno za ovu priliku. Aleksander je četvrta pesnikinja kojoj je pripala ova velika čast: Robert Frost je na Kenedijevoj inauguraciji osvojio sva srca kada je iz glave izrecitovao svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čuvenu pesmu „The Gift Outright”, umesto one koju je bio napisao, Maja Anđelu se pojavila na prvoj,dok je Miler Vilijams govorio svoju pesmu na drugojinauguraciji Bila Klintona.

Četrdesetšestogodišnjoj Elizabet Aleksander, profesorki afroameričkih studija na Jejlu i autorki četiri knjige poezije od kojih je „American Sublime”, objavljena 2005, ušla u finale za Pulicerovu nagradu, pripaoje zadatak da govori svoju pesmu u čast Obamine pobede. Nobelovac Derek Volkot bio je visoko kotiran na kladionicama, ali je izbor ipak pao na Elizabet Aleksander. Porodična prijateljica predsednika, Elizabet je cenjena u krugovima znalaca a kao svoje uzore ističe Gvendolin Bruks i Volta Vitmena, dok se tematski bavi rasnim, rodnim i političkim temama.

Pesma „Pohvala danu”, koju je sugestivno izrecitovala pred najbrojnijom publikom što je ikada slušala poeziju u direktnom prenosu, previše je prema mišljenju nekih kritičara bila prozna i njen ritam nije dobro „legao” na raskošno Obamino oratorsko umeće. Drugi, međutim, ističu da je upravo zato uspela da podvuče pravu ekskluzivnost poezije. Sama pesnikinja kaže da pesma jeste prigodna ali ima sopstveni integritet, i da je „balansirala između osluškivanja muze i obraćanja brojnim,brojnim ljudima”.„Recimo razgovetno: mnogi su umrli za ovaj dan” – glasi najcitiraniji stih pesnikinje koja kaže da je poezija tu da zastanemo na trenutak i da mislimo o njemu. Poezija je tu da nas prikuje za mesto.Ni muzi, izgleda, nije bilo lako da ocrta obrise „novog doba odgovornosti” i otkrije otkuda sve izviru tolike nade miliona ljudi koji su uplovili u ovaj dan za istoriju.Jer, nade su te koje traže proroka, moglo bi se dodati.

Obamin izraz lica bio je blago egzaltiran i prijateljski nasmešen; ostavljao je utisak da je svestan neobičnosti ovakvog pesničkog podviga. Izdavač „Grejvulf pres” objaviće6.februara pesmu „Pohvala danu”u rekordnih 100 hiljada primeraka, ali je ona već sada postala bestseler na internet knjižari Amazon.

Marija Midžović

--------------------------------------------------------

Obamina lektira

Barak Obama važi za, verovatno, „najliterarnijeg” američkog predsednika. Prema sopstvenom priznanju, i sam je pisao „vrlo lošu poeziju” dok je bio na koledžu. Legendarna kritičarka „Njujorktajmsa” Mičiko Kakutani sačinila je književni portret novog predsednika Amerike, a sam Obama je u autobiografiji „Snovi moga oca” priznao da se u ranoj mladosti okrenuo knjigama: čitao je Džejmsa Boldvina, Ralfa Elisona, Lengstona Hjuza, Ričarda Rajta...Tokom asketske faze, privukli su ga Niče i sv. Avgustin. Kasnije inspiraciju nalazi u višetomnoj biografiji Martina Lutera Kinga iz pera Tejlora Brenča, a opšte je poznato da je konkretne ideje o upravljanju zemljom crpio iz knjige Doris Kerns Gudvin o Abrahamu Linkolnu koji je svoje bivše oponente uključio u svoj kabinet.

Deo Obaminog šarma može se pripisati i tome što je autentični ljubitelj umetničke proze i poezije. Na njegovoj stranici na fejsbuku istaknuto mesto imaju Šekspirove drame, Melvilov „Mobi Dik”, nagrađeni roman „Svedočanstvo” (Gilead) Merilin Robinson, Biblija, Linkolnova sabrana dela i Emersonovo „Samopouzdanje”.

[objavljeno: 23/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.