Peru od Jejla traži 46.000 arheoloških predmeta iz Maču Pikčua

Izvor: Blic, 17.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peru od Jejla traži 46.000 arheoloških predmeta iz Maču Pikčua

Peru će od američkog univerziteta Jejl (Yale) zatražiti povratak 46.000 arheoloških predmeta odnetih iz grada Maču Pikču, kojeg je 1911. otkrio Amerikanac Hiram Bingam.



Na prestižnom američkom univerzitetu nalaze se ukupno 46.332 antikviteta iz Maču Pikčua, zaključak je istrage koju je sproveo peruanski Nacionalni institut za kulturu, kazao je Ernan Garido Leka, koji je zatražio vraćanje kompletne kolekcije u Peru.

Peruanski predsednik Alan Garsija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovlastio je Garida Leku da pregovara o vraćanju predmeta koje je Bingam, kao vođa ekspedicije Nešenel džiografika (National Geographic), odneo "privremeno i radi analize".

Jejl je krajem 2007. predložio da vrati samo 384 od 4.000 predmeta, koliko su popisali njegovi eksperti.

Vlasti u Limi zahtevaju poštovanje vlasničkih prava na arheološki materijal, kazao je Garido Leka, koji je peruanski ministar zdravlja.

Maču Pikču je grad Inka izgrađen u 15. veku na padinama Anda, na obodu amazonske šume.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.