Performans o interakciji biljaka i radnika u Cvijeti Zuzorić

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 09:57

Performans o interakciji biljaka i radnika u Cvijeti Zuzorić

Predavanje i performans "Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima" Vladimira Bjeličića biće održani u petak 12. juna, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

Polazeći od pitanja - pripadamo li mi biljkama ili one nama i da li je takva komunikacija među vrstama moguća u svetu zasićenom zastrašujućim prisustvom kapitala, Vladimir Bjeličić će izvesti ovaj petnaestominutni performans-predavanje, saopšteno je iz ULUS-a u okviru čije “Prolećne izložbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2020” će performans biti održan.

"Primarni fokus projekta bio je ispitivanje položaja radnika u odnosu na biljke koje ih okružuju, te ispitivanje toga šta može proizaći iz ove neobične interakcije; možda samo mogućno stvaranja utopije, spokoja i kontemplacije ili izgradnje različitih ideoloških i socijalnih modela koji se odnose na koncepte ne-rada i post-rada koji istovremeno dovode u pitanje kapitalističke grehe kao što su lenjost i dokolica", naveo je Vladimir Bjeličić između ostalog u konceptu svog performansa.

Projekat ''Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima'' započet je 2018. godine u okviru dvomesečnog rezidencijalnog boravka Q21 u Beču i predstavljen u obliku jednočasovnog predavanja-performansa na engleskom jeziku u botaničkoj bašti Muzeja Belvedere, a 2019. u obliku petnaestominutnog izdanja u okviru 4. Jesenjeg salona u Berlinu, u teatru Maksim Gorki.

"Prolećna izložba 2020" biće otvorena do 26. juna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.