Pekić dobio spomenik na Cvetnom trgu

Izvor: SEEcult.org, 02.Mar.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pekić dobio spomenik na Cvetnom trgu

Spomenik književniku Borislavu Pekiću (1930-1992) svečano je otkriven 2. marta na Cvetnom trgu u Beogradu, u prisustvu njegove porodice, koja je i inicirala podizanje tog obeležja, kao i državnog vrha Srbije i mnogobrojnih poštovalaca dela tog velikog pisca.

Spomenik su otkrili piščeva supruga Ljiljana Pekić i  predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da bi svako ko se bavi politikom trebalo da ponavlja Pekićeve besmrtne stavove i misli.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org <<
“Pekić nam je ostavio proganjajući osećaj duga prema sopstvenoj zemlji, i nevažno je ko mu podiže spomenik, već da mu pokažemo šta smo i koliko smo od njega naučili”, rekao je Vučić, dodajući da oseća čast i ponos između ostalog i zato što je na čelu vlade u trenutku kada se Beograd odužuje jednom od najvećih pisaca 20. veka.

Vučić je rekao da je Pekić zadužio Srbiju “impresivnim umetničkim opusom bez kojeg bi naša i evropska kultura bili siromašniji”.

“Za demokratsku Srbiju borio se baš kao da joj on lično vraća dug i to nam je ostavio u amanet, tu potrebu da dokažemo da smo je dostojni. Srbija za njega nikad nije bila kriva, već svako ko nije bio spreman da za nju radi i da je menja. Zbog svega toga, ako postoji spomenik sa namenom, onda je to ovaj velikom Bori Pekiću”, istakao je Vučić.

“Ko god želi da se bavi politikom, treba kao mantru da ponavlja njegove besmrtne stavove i misli”, rekao je Vučić, dodajući da politika nije u teškim rečima, već u mudrim rešenjima.

“Nismo rođeni sa očima na potiljku i zato je prirodno da gledamo napred i pravo, a ne nazad i iza. Pekić je rekao da treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih, jer naša čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo”, rekao je Vučić u prisustvu Pekićeve supruge Ljiljane i ćerke Aleksandre, kao i brojnih zvaničnika Beograda i Srbije.

Pisac Dragan Velikić rekao je da “nigde Beograd nije toliko prisutan u svom milenijumskom trajanju kao što je to u književnom delu Borislava Pekića”.

“Niko nije poznavao beogradske ulice i trgove kao Pekićevi junaci. Setimo se putanja kojima je hodočastio Arsenije Njegovan poistovećujući se sa svojim kućama”, rekao je Velikić, dodajući da u Pekićevim knjigama diše “grad apsurda i paradoksa”.

“Borislav Pekić, baš kao Tesla, Pupin, Milanković i Andrić, naš je putokaz ka idealu oličenom u duhu Evrope. I zato se nadam da se ovo obeležje neće pretvoriti u oltar klanjanja i mrmljanja opštih mantri, već će služiti kao spomen nepokolebljive individualnosti i slobodne misli, uz mrvicu ironije i samoironije, što su osvedočene vrednosti Borislava Pekića”, rekao je Velikić.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Ivan Tasovac, Marko Đurić i Nikola Selaković, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić, glavni urbanista Milutin Folić…

Pekić je bio dopisni član SANU od 1985. godine, potpredsednik PEN-a i član Krunskog saveta.

Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke.

Posthumno je odlikovan Kraljevskim ordenom dvoglavog belog orla prvog stepena.

Dela su mu prevođena na engleski, nemački, francuski, italijanski, španski, holandski, poljski, češki, slovački, mađarski, rumunski, retoromanski, makedonski, slovenački, albanski, grčki, švedski i ukrajinski.

Izdavačka kuća Laguna, prvi put u Pekićevom umetničkom stvaralaštvu, objavila je njegova celokupna književna dela u 14 knjiga.

*Foto: Beoinfo, Laguna

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Otkriven spomenik Borislavu Pekiću na Cvetnom trgu u Beogradu (FOTO)

Izvor: Story, 02.Mar.2016

Književniku Borislavu Pekiću je u četvrtak, 2. marta, otkriven spomenik na Cvetnom trgu u Beogradu, u prisustvu njegove supruge Ljiljane i ćerke Aleksandre, državnog vrha Srbije, kao i brojnih poštovalaca dela ovog velikog pisca...Foto: Promo..Odluka o podizanju spomenika Pekiću doneta je na inicijativu...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.