Izvor: Arte, 20.Apr.2023, 09:07

Pavle Paja Jovanović - dela iz privatnih kolekcija

ARTE galerija ovog proleća predstavlja izložbu umetnika Pavla Paje Jovanovića, najznačajnijeg domaćeg predstavnika akademskog realizma i orijentalizma XIX i XX veka.

Izložba će biti otvorena od 19. aprila do 27. maja 2023. godine u izložbenom prostoru galerije na adresi Andrićev venac 12.

Među predstavljenim skicama, akvarelima i slikama, mapirane su ključne teme kojima se autor bavio: istorijske kompozicije (Furor Teutonicus, Boško Jugović), orijentalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << scene (Na straži, Balkanski ratnik sa šarkijom, Sokolar...), vladarski portreti (knez Nikola Petrović, kraljica Marija i kralj Aleksandar I Karađorđević), ali i portreti umetnikovog najdražeg modela i izvora nepresušne inspiracije, njegove supruge Hermine Muni Dauber.

Izložbu prati monografija o životu i delu Paje Jovanovića, u kojoj je opisano umetničko sazrevanje kroz uvid u scene prvih negativnih i pozitivnih kritika, iskustva koja je proživljavao sa profesorima, galeristima, kao i najznačajnijim ličnostima vremena u kome je živeo i koje je kroz svoje portrete ovekovečio. Autor monografije je Petar Petrović, muzejski savetnik.

Radno vreme galerije:

PONEDELJAK - SUBOTA: 10-20 h

NEDELJA: 10-18 h

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.