Pavić na Sajmu posle 3 godine

Izvor: B92, 26.Okt.2012, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavić na Sajmu posle 3 godine

Na štandu Zavoda za izdavanje udžbenika 25. oktobra je je priređeno svečano "vraćanje" dela akademika Milorada Pavića čitaocima novim izdanjem "Hazarskog rečnika".

Zahvaljujući Zavodu za udžbenike i još petorici izdavača, ove godine se, posle trogodišnje pauze, može naći sedam Pavićevih knjiga, a najavljeno je novo štampanje i drugih dela ovog pisaca koji je na svetskoj literanoj sceni dobio epitet "pisca za 21. vek" pre 28 godina. Pored "Hazarskog rečnika", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Narodna bibliteka Srbije je pred Sajam objavila njegov kratki roman "Kutija za pisanje" u novopokrenutoj ediciji "Ogledalo" u kojoj će do kraja godine izaći i engleska verzija istog dela.

Grafički atelje "Dereta" je štampao dve knjige Pavićević izabranih priča, "Paidea" je odabrala "Mali noćni roman", a izdavač iz Podgorice "Nova knjiga" odlučio se za "Hazarski rečnik".

Pavićeva udovica književnica Jasmina Mihajlović je podsetila da je ovo prvo posthumno izdanje "Hazarskog rečnika" u Srbiji, a da "Službeni glasnik" ima u planu da objavi još "Unutrašnju stranu vetra" i "Drugo telo".

Uz opasku da se, kao nosilac autorskih prava, oseća pomalo kao da je Pavićev (1929-2009) posthumni "knjigovođa", Mihajlovićeva je podnela izveštaj da je, od pišceve smrti, pre tri godine, pa do sada, u njegovu bibliografiju unet 31. novo izdanje njegovih dela u 12 zemalja, a samo na Rusiji otpada 12 novih izdanja.

Požalila se da ju je srpska javnost izolovala posle piščeve smrti, a da su uz nju ostali samo malobrojni, kao i prisutna dvojica pisaca, od kojih je jedan profesor i naslednik Pavićeve Katedre srpske književnosti na novosadskom Filozofskom fakultetu prof. dr Sava Damjanov.

Domaćica razgovora koji je zatim usledio bila je književni kritičar Slađana Ilić, a govorili su literarni sledbenik Pavićevog vida postmoderne Radovan Beli Marković i prof. Sava Damjanov.

Marković je u svom karakterističnom stilu, izrekao odu Paviću, a zatim je Damjanov sa toplinom evocirao uspomene na višedecenijsku saradnju i druženje s Pavićem koji mu je bio mentor.

Opisujući vreme nastajanja "Hazarskog rečnika" pre skoro 30 godina, Damjanov je kazao da je tada izgledalo nemoguće da će neko imati razmevanja za to delo, a kamoli da će postati globalni hit.

"Posle je slava, koja ga je odvela na sve strane sveta izgledala kao bajka, pogotovo što je Pavić mislio da je to njegovo najhermetičnije delo", ispirčao je Damjanov.

Jučerašnji dan Sajma knjiga obeležila je izizetno velika poseta jer je kao i svakog četvrtka na Sajmu priređen “Školski dan” tokom koga su organizovane grupe đaka dolazile na ovu manifestaciju.

Sve o ovogodišnjem 57. Sajmu knjiga u Beogradu možete čitati u našoj specijalnoj temi OVDE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.