Patnja 33 anđela: Film o stradanju srpskih mališana u norveškim logorima (VIDEO)

Izvor: B92, 14.Maj.2023, 20:04

Patnja 33 anđela: Film o stradanju srpskih mališana u norveškim logorima (VIDEO)

U Nišu je snimljena četvrta etapa filma "33 anđela" o stradanju srpske dece u norveškim logorima za vreme Drugog svetskog rata.

"Posebno bih istakao podršku Narodnog pozorišta iz Niša i pre svega učenika Prve niške gimnazije "Stevan Sremac" koji su dali neprocenjiv doprinos tokom dva dana snimanja. Pokazali su i veliko interesovanje za istoriju i stradanje srpske dece u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata", kaže Branko Dimović Dimeski, direktor projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i jedan od producenata i scenarista.

Dimović kaže da mu je velika čast i zadovoljstvo što je 30. aprila, u ime cele filmske ekipe imao priliku da u Narodnoj skupštini Republike Srbije, prisustvuje istorijskom činu: usvajanju prve Rezolucije o ustaškom infanticidu nad srpskom, jevrejskom i romskom decom u dečjim logorima smrti u NDH od 1941. do 1945. godine, za vreme Drugog svetskog rata. Tom prilikom u narodnoj skupštini je i prikazan trejler filma "33 anđela".

Nove klape

Osim Branka Dimovića Dimeskog, u stvaranju filma učestvuju Goran Vukčević, reditelj, Milka Kajganić, scenarista, Dejan Tršić, direktor fotografije, Johanes Solberg, narator, Knut Flovik Toresen, istoričar, a istoričari Đorđe Bojanić i Aleksandar Dinčić nastavljaju snimanje u Norveškoj na leto ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.