Paskaljeviću nagrada za doprinos kinematografiji

Izvor: Studio B, 08.Nov.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paskaljeviću nagrada za doprinos kinematografiji

Reditelj Goran Paskaljević biće predsednik međunarodnog žirija filmskog festivala u Bratislavi, koji se održava od 9. do 15. novembra, gde će mu biti i dodeljena nagrada za doprinos svetskoj filmskoj umetnosti.

Kako su saopštile kuće "Nova film" i "Intermedia Network" dobitnici ovog visokog priznanja prethodnih godina bili su britanska filmska diva Vanesa Redgrejev i mađarski reditelj, oskarovac Ištvan Sabo. Ovom prilikom će biti prikazana i tri Paskaljevićeva filma: >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << "Bure baruta", "San zimske noći", kao i najnoviji film "Kad svane dan", ovogodišnji srpski kandidat za Oskara.   

Paskaljević će, takođe, održati i majstorsku radionicu, kao i predavanje na slovačkoj akademiji lepih umetnosti, pod nazivom: "Prednosti i mane niskobudžetne filmske produkcije". U konkurenciji debitantskih ostvarenja na festivalu u Bratislavi biće prikazan film "Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem" mladog beogradskog reditelja Bojana Vuletića.   

Festival otvara najnoviji film Roberta Retforda "The Company You keep", a čast da zatvori festival pripala je Kenu Louču i njegovom filmu "The Angel's Share" koji je osvojio nagradu žirija na ovogodišnjem Kanskom festivalu.   

Pored filmova u konkurenciji i posebnog omaža Paskaljeviću, ove godine festival će posebnu pažnju pokloniti španskoj kinematografiji, a u pratećem programu koji obuhvata izbor najboljih ovogodišnjih svetskih filmova, biće prikazani i nova dela Bernarda Bertolučija, Mikaela Hanekea, Meta Garonea, Kristijana Munđua, Tomasa Vinterberga, Abasa Kiarostamija, Kim Ki Duka. 

Svečana premijera Paskaljevićevog filma "Kad svane dan", biće održana u beogradskom Sava Centru 24. decembra.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Omaž Goranu Paskaljeviću u Slovačkoj

Izvor: Mondo, 08.Nov.2012

Na 14. Međunarodnom filmskom festivalu u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi, koji se održava od 9. do 15. novembra, predsednik međunarodnog žirija biće naš reditelj Goran Paskaljević...Njemu će na ovogodišnjem festivalu biti dodeljena nagrada za doprinos svetskoj filmskoj umetnosti...Dobitnici...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.