Panahiju Zlatni medved

Izvor: SEEcult.org, 14.Feb.2015, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panahiju Zlatni medved

Film “Taksi” koji je iranski reditelj Džafar Panahi snimio u Teheranu uprkos zabrani rada i kućnom pritvoru, proglašen je najboljim na 65. Berlinalu, dok su Srebrnog medveda za režiju ravnopravno dobili Radu Žude iz Rumunije za crno-beli film “Aferim” i poljska rediteljka Malgoržata Šumovska za crnohumornu dramu “Telo”.

Panahi nije ni ovoga puta mogao da prisustvuje Berlinalu, koji mu je i 2013. godine dodelio u odsustvu Srebrnog lava za scenario filma “Spuštena >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << zavesa”, a 2011. godine mu je izrazio podrsku praznom stolicom u žiriju.

Žiri 65. Berlinala na čelu sa američkim rediteljem Darenom Aranofskim dodelio je Gran pri – Srebrnog medveda filmu “Klub” čileanskog reditelja Pabla Larena. U Čile je otišao i Srebrni medved za najbolji scenario – dodeljen dokumentaristi Patrisiju Guzmanu za “Biserno dugme”.

Srebrni medved – nagrada Alfred Bauer za igrani film koji otvara nove perspektive pripala je gvatemalskom ostvarenju “IksanulHaijra Bustamantea.

Srebrnog medveda za najbolju glumicu dobila je Šarlota Rempling za ulogu u britanskom filmu “45Endrua Hejga, a za isti film je najboljim glumcem proglašen Tom Kurtenej.

Srebrni medved za izvanredan umetnički doprinos ravnopravno su dobili filmski snimatelјi Sturli Brend Grevlen za nemački film “Viktorija” i Evgenij Privin i Sergej Mihalčuk za ruski film “Pod električnim oblacima” Alekseja Germana mlađeg.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Sa Berlinala na 43. Festu - Telo

Izvor: SEEcult.org, 15.Feb.2015, 16:41

Crnohumorni film “Telo” poljske rediteljke Malgožate Šumovske, za koji je dobila Srebrnog medveda na proteklom 65. Berlinalu, biće prikazan na 43. Festu u Beogradu u Glavnom programu, van konkurencije...Malgožata Šumovska koristi elemente crne komedije da govori o poteškoćama s kojima se ljudi...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.