PRONAĐEN GROB majke Mome Kapora: Poginula je u ratu štiteći četvorogodiišnjeg pisca, a do danas nije znao gde počiva

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 13:21

PRONAĐEN GROB majke Mome Kapora: Poginula je u ratu štiteći četvorogodiišnjeg pisca, a do danas nije znao gde počiva

Celog života je čuvao sećanje na nju

Momo Kapor, koji je važio za najbeogradskijeg od svih beogradskih pisaca, osim što je bio Beograđanin, bio je i Sarajlija, kog je otac Hercegovac malog doveo u Beograd. U to se Sarajevo istrajno nije vraćao veoma dugo, od 1972. godine. A sada se, kada Kaporu, na četrnaestu godišnjicu smrti, počast odaje Istočno Sarajevo, desila jedina stvar zbog koje bi se Momo, da je živ, vratio i u ono drugo, Sarajevo svog detinjstva. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Zauvek je Kapor čuvao i sećanje na svoju majku, Bojanu, koja je u ratu poginula štiteći svojim telom četvorogodišnjeg Momu, koji je "ostao živ da o tome posvedoči i dokaže da nije zaludu dala život za njega", kako je to zapisao Matija Bećković.

Ali, celog života nije znao gde može da ode da se pokloni sećanju na majku, i otišao je Momo kod nje misleći da joj se grob ne zna, da je taj stari deo groblja davno prekopan i da Bojana počiva u nekoj zajedničkoj grobnici.

- Pre izvesnog vremena pozvao me je dr Vladan Bartula, govoreći mi o manifestaciji posvećenoj Momi, koja se od 2. do 4. marta održava u Istočnom Sarajevu, i saopštio mi neverovatnu vest - da je, uz pomoć Srpske pravoslavne crkve, uspeo da pronađe grob Momine majke, na starom delu koševskog groblja - otkriva udovica Ljilja Kapor, koja predano čuva sećanje na svog supruga, i dodaje:

- Živeo je, i umro, sa mišlju da taj grob ne postoji, a sada se, četrnaest godina posle njegovog odlaska, desila ta jedina stvar zbog koje bi, sigurna sam, i sam otišao u Sarajevo. Jedan se krug zatvara, pomislila sam.

Kada već Momo nije znao, niti mogao, organizatori skupa će otići na to groblje i osveštati Bojanin grob, što daje potpuno novu dimenziju događaju upriličenom povodom godišnjice smrti umetnika.

Program manifestacije nazvane "Momo Kapor - čuvar adrese", počeće drugog dana marta, otkrivanjem ploče na novoimenovanoj Ulici Moma Kapora broj 1, u Istočnom Novom Sarajevu, u 17 časova. Sat kasnije, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće upriličeno književno veče "Momo Kapor u svom i našem vremenu", a u nedelju će u staroj crkvi u Sarajevu biti održan molitveni pomen Kaporu, a od 18 časova u Kulturnom centru predstava "Vodič kroz srpski mentalitet", da bi u ponedeljak, 4. marta, od 10.30, bio upriličen okrugli sto na Filozofskom fakultetu Pale, prenose Novosti.

Srbija Danas/O.T.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.