PREMIJERE: Uhvati Smarta

Izvor: B92, 01.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREMIJERE: Uhvati Smarta

Carrell reprizira svoj prepoznatljivi lik „gubitnika sa licem izduvane žabe". Ovaj put u komediji koja minira akcioni film

UVODNA NAPOMENA: Kada želite Petera Sellersa ili Stevea Martina, a ne dobijete ni Bena Stillera, onda je tu Steve Carrell. Nažalost, moram da priznam, u ovom filmu Carrell nije antipatičan koliko sam očekivao.

(Odmah zatim i...)

ODJAVNA NAPOMENA: Get Smart je film kome su se raznoliki delovi publike vrlo (ali, VRLO!) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glasno smejali. I to baš na delovima kada ja nisam. Meni je bilo smešno kada Terence Stamp (kao zli lider KAOS-a, Siegfried) svom ooogrooomnooom pomoćniku ljutito saopšti da mu je našao zamenu. I da je u pitanju- nosorog. S druge strane, Terence Stamp bi mogao da glumi i trandžu koji u Šanel kostimu šeta pustarama Australije i ja bih urlao od smeha...

Sad kada znate sa koje pozicije sam ja gledao film biće vam lakše da razumete recenziju* i da sami odlučite da li želite da uhvatite Smarta.

Get Smart je pre 43 godine bila vrlo uspešna TV tvorevina Mela Brooksa o supertajnom supertrapavom agentu CONTROL-e, Maxwellu Smartu, koji svet spasava od svih mogućih (007-olikih) zla u društvu svoje zgodne partnerke, Agenta 99. Bivajući u isto vreme satiričan komentar (ako ne i parodija) na nepromenljivost uloga dobra i zla u eri hladnog rata, kao i na prestilizovanu hladnoću sa kojom se BondJamesBond, baš kao i njegovi TV pandani (The Avangers, recimo), nose sa problemima od nacionalne važnosti, šou Get Smart je uspešno prebacio filmski slepstik na TV i otvorio put žanrovskom parodiranju kao legitimnom filmskom izrazu (što je i inače bila omiljena Brooksova disciplina).

Iako filmski Get Smart (a na osnovu dostupnih opisa serije) deluje kao prihvatljiv naslednik, deo simpatija nestaje (ili bi trebalo da nestane!) već spominjanjem Austina Powersa, koji je nastao na bazi sličnih premisa kao i Maxwell Smart, ali su on sam i njegov svet daleko topliji, šareniji i zabavniji.

Nešto što je veliki Mel Brooks započeo samo je na papiru delovalo kao nešto što treba da povampiri reditelj trećeg dela Naked Gun (i par solidnih komedija sa Adamom Sandlerom), Peter Segal.

Prvi i najveći problem je zaplet čija predvidljivost ruši svaki napor ekipe da modernizuje fore-iz-epohe. Smart je analitičar koji mašta o tome da postane agent i šta bude... Njegova partnerka je zgodna Agent(ica) 99 (prihvatljiva Anne Hathaway) sa kojom on prvo ne nalazi zajednički jezik, ali... Zla grupa KAOS sprema teroristički napad sa ciljem da ubije američkog predsednika, ali... Svega toga ne bi bilo da u redovima agencije nema izdajnika, a to je... itd itd. Posledice ovakvog pristupa razvoju dramske radnje su da se praktično klackamo od jedne do druge fore, sa manje ili više uspeha, što u potpunosti minira ritam filma i naše interesovanje za rasplet, pa u poslednjoj trećini film deluje kao avion koji je počeo da sleće pola sata pre vremena.

Segal se svojski potrudio da akcione scene budu nadahnute istim talentom i ljubavlju kao i one komične, pa tako posle sjajno osmišljene „Carrellove scene u toaletu aviona" sledi jedno od najblesavijih dešavanja u vazduhu koje ste imali priliku da vidite u poslednje vreme. Baš kao što i nakon antologijske scene plesa u domu Ladislava Krstića sledi erotizovani špijunski „ples sa laserima". Get Smart je film čiji su detalji bolji od celine.

I dok Carrell i Hathaway deluju zabavnije od Pitta i Joliejeve, ali ne i od Schwarzeneggera i Lee Curtisove, ostatak ekipe ne uspeva da se raširi. Ako se smejete panjevima i The Rock će vam biti smešan. Alan Arkin (Carrellov pajtos iz Little Miss Sunshine) ne uspeva da od šefa CONTROL-e napravi bilo šta autentično, za razliku od svojih potčinjenih (među kojima je i Masi Heroes Oka) koji su, očekivano, sa manje postigli više. Međutim, za ovakav tip filma prava je sramota da veličanstveni Stamp i ništa manje potentni (iz drugih razloga...erm...) Ken „Boratov menadžer" Davitian, kao tandem nuklearnih negativaca, deluju benignije od Rockovog šarma.

Sad se vratite na početak teksta i pročitajte Odjavnu napomenu. I to je to.

*Svestan sam da će vaši komentari dokaz(iv)ati suprotno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.