PREMIJERA NA DRINI ĆUPRIJA Kokan Mladenović: Bojimo se, biće opet rata

Izvor: Blic, 17.Mar.2016, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREMIJERA "NA DRINI ĆUPRIJA" Kokan Mladenović: Bojimo se, biće opet rata

Dugo očekivana predstava po čuvenom delu Ive Andrića u režiji Kokana Mladenovića biće premijerno izvedena večeras u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

U godini jubileja - 55 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću, Mladenović će pokušati sa glumačkim ansamblom SNP kroz pokret i muziku koju je komponovala Irena Popović da publici scenskim jezikom dočara deo mračne atmosfere remek-dela velikog pisca.

Prema Mladenovićevim rečima, za njega je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Na Drini ćuprija“, pre svega, roman o cikličnom zlu koje se u pravilnim intervalima više od 400 godina dešava upravo na tom mestu.

- Ubeđen sam da je Mehmed paša Sokolović mislio da je zidanjem mosta na Drini zauvek omogućio mir, sreću i prosperitet i da je to mesto spajanja, mesto razvitka i mesto sreće. Međutim, otkad je taj most započet, on je mesto nabijanja na kolac, odrubljivanja glava, mesto granica, klanja i mesto svakojake nesreće - priča nam Mladenović.

Predstava nije rađena kao puko prilagođavanje sceni jednog velikog dela, već je autor, kako nam objašnjava, probao da igrom predstavi aktuelnu vezu sa sadašnjicom.

- Za razliku od Andrićevog originala, mi želimo da oslikamo period od 1571. godine, pa sve do 1992. do poslednjih ratova i zločina, ali i do današnjeg dana. Taj kontinuitet zla je nešto što nas zanima i ja se bojim da će se to zlo ponoviti i voleo bih da ova predstava upozorava na to da taj ciklus zla na našim prostorima nije završen jer verujem da Dejtonski sporazum nije napravio mir na Balkanu - ocenio je Mladenović.

On je glumcu Radoju Čupiću poverio lik Ćorkana, jednog od najpoetičnijih i najtragičnijih u Andrićevom delu.

- Bio je veliki izazov preuzeti tu ulogu, jer smo se dogovorili da od Ćorkana ne napravimo jednu ludu. On će u predstavi figurativno živeti 400 godina i preživljavati sva osećanja koja se prožimaju kroz skrivenu priču o zlu u Andrićevom delu - rekao je Čupić.

Prema njegovim rečima, ova predstava je i izuzetno tehnički zahtevna jer se igra u suvom ledu, u vodi, mnogo se menja scena, deo muzike se uživo izvodi na sceni...

- U svakom slučaju, u celom ansamblu vlada pozitivna trema zato što je igrati Andrića velika odgovornost. Ali siguran sam da će 20 glumaca, troje dece i dva muzičara na sceni to izneti na najbolji mogući način - kaže Čupić.

NA SCENI ĆE BITI 22 GLUMCA

U predstavi je angažovan glumački ansambl od 22 glumca, među kojima su i Gordana Đurđević Dimić, Dušan Jakišić i Radoje Čupić. Dramaturg je Svetislav Jovanov, scenograf Marija Kalabić, za kostime će biti zadužena Tanja Radišić, a za koreografije Andreja Kulešević.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srpskom narodnom pozorištu premijera „Na Drini ćuprija“

Izvor: Večernje novosti, 18.Mar.2016, 02:44

DRINA je, sinoć, u Srpskom narodnom pozorištu premoštena. Krive Drine, međutim, nisu ispravljene i duhovi mržnje među narodima koji na ovoj reci žive, kako je delu, u kojem, na osnovu dela Ive Andrića potpisuje režiju ali i tekst, upozorio Kokan Mladenović, nisu se primirili. Još uvek su tu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.