PREDAVANJE: Kosmička mikrotalasna pozadina - dragoceni ključ za razumevanje celog svemira!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Feb.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDAVANJE: Kosmička mikrotalasna pozadina - dragoceni ključ za razumevanje celog svemira!

Inspiracija za naučnike, filozofe i umetnike.

U okviru izložbe "Zvuci kosmosa" Ivana Bona koja je u Galeriji Doma omladine Beograda otvorena od 31. januara i trajaće do 18. februara, a zamišljena je kao kreativni spoj nauke i umetnosti, biće održana i dva zanimljiva predavanja.

Prvo predavanje zakazano je za subotu, 4. februar od 18 časova u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, a tema je "Kosmička mikrotalasna pozadina - eho stvaranja". Predavač je Milan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << M. Ćirković, doktor nauka, naučni savetnik u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu.

U ovom predavanju biće predstavljeno otkriće kosmičke mikrotalasne pozadine, te njeno objašnjenje u okviru standardne kosmološke teorije ("Velikog praska").

Ovo je, posle Hablovog otkrića širenja svemira, najznačajnije otkriće u istoriji kosmologije i dramatično je potvrdilo predviđanja kosmološke teorije, te udarilo temelj potpuno novoj etapi u istoriji čovekovih pokušaja da spozna svemir na velikoj skali: vremenu "precizne kosmologije" u kojem živimo.

Pojednostavljeno govoreći, kosmička mikrotalasna pozadina je svojevrsni eho rane vatrene lopte u kojoj se nalazila sva materija u trenutku kada je svemir – oko 400 hiljada godina nakon samog početka širenja, odnosno Velikog praska – postao prozračan, kakav je ostao do današnjeg dana. Mikrotalasna pozadina se ponaša kao skoro savršeno crno telo na temperaturi od nešto malo manje od 3 kelvina, a majušna odstupanja od te vrednosti nam daju dragocene ključeve za razumevanja nastanka svekolike kosmičke strukture, uključujući i galaksije kakva je Mlečni put u kojem živimo. Sama univerzalnost ove pojave predstavlja samim tim i dragocenu inspiraciju ne samo za kosmologe, već i za druge naučnike, filozofe i umetnike.

Drugo predavanje 18. februara (Tribinska sala DOB, 18 časova) održaće Edi Bon sa Astronomske opservatorije u Beogradu, na temu "Zvuci iz svemira".

Pogledajte OVDE koji film Mirjane Karanović je proglašen najboljim na Filmskom festivalu u Trstu. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.