PONOVO RADI BIOSKOP: Održane prve projekcije u “Zvezdi” (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 24.Nov.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PONOVO RADI BIOSKOP: Održane prve projekcije u “Zvezdi” (FOTO)

Nakon par dana otkako je beogradska omladina ušla u prostorije bioskopa “Zvezda”, kultno mesto ponovo je počelo sa radom. Danas u 16 časova održana je prva projekcija nakon dugog niza godina, a do večeri, Beograđane očekuju još dva filma na repertoaru.

Mladi koji su okupirali čuveni bioskop, za poslednjih nekoliko dana očistili su sve prostorije ovog objekta koji je zvrio prazan gotovo jednu deceniju. Oni su se potrudili da sve bude spremno kako bi mogli da ugoste >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << prvu bioskopsku publiku.

Foto: Telegraf

Danas su na repertoaru “Zvezde” bili filmovi:

16.00 Društvena igra (Srđan Karanović)

18.00 Buđenje pacova (Živojin Pavlović)

20.00 Živan pravi pank festival (Ognjen Glavonjić)

Foto: Telegraf

Mladi koji već nekoliko dana drže u opsadi bioskop “Zvezda” nisu imali problema ni sa jednim državnim organom. Kontakt su imali samo sa policijiom koja ih je u subotu legitimisala i napravila zapisnik, a sve je prošlo bez ikakvih problema.

Glumica i članica “Pokreta za okupaciju bioskopa” Maja Suiša rekla je za Telegraf.rs da su podršku dobili od skupštinskog Odbora za kulturu.

Foto: Telegraf

Akcija je pokrenuta na inicijativu mladih filmskih autora i glumaca: Luke Bursaća, Mine Đukić, Hane Selimović i Maje Suše. Poslednjih nekoliko dana učesnici su čistili prostorije “Zvezde” doniranim sredstvima.

Inače, ulaz na projekcije je slobodan, a za one koji su voljni da pomognu postoji i kutija za donacije iz koje se finansira cela akcija.

Foto: Telegraf

- Siruacije se svakodnevno menja. Mi smo imali plan za samo četri dana, pa sve dalje korake smišljamo u hodu. Svi Beograđani će ovih dana imati prilike da gledaju filmove domaćih mladih autora – rekla je za Telegraf.rs Suša.

Glumica Hana Selimović rekla je da je ovo bio javni čin pozivanja na dijalog.

Foto: Telegraf

- Konkretni koraci se kreiraju u hodu i zavise od reakcije javnog mnjenja, kao i svakog ko misli da ga se ovaj problem tiče – objašnjava ona.

Među javnim ličnostima koje su podržale ovu akciju nalaze se i Gordan Kičić, Srđan Dragojević, Goran Marković, Miša Terzić i Srđan Miletić, a posebnu zahvalnost grupa duguje kolegama Ljubi Bandoviću i Nikoli Rakočeviću koji su akciju pratili od samog početka.

Foto: Telegraf

- Apsolutno ih podržavam od prvog dana. Sreća što su mladi uzeli stvari u svoje ruke. Mislim da će se ova situacija rešiti u interesu svih nas – smatra glumac Gordan Kičić.

(Mihajlo Pavić)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.