POLA VEKA POSTOJANJA: Otvorena 50. likovna kolonija Pokajnica

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2018, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLA VEKA POSTOJANJA: Otvorena 50. likovna kolonija Pokajnica

Sinoć je u Velikoj Plani otvorena 50. likovna kolonija Pokajnica, koja i ove godine ima međunarodni karakter.

U sledećih mesec dana u Etno selu „Moravski konaci“ slikaće Pipo Altomare iz Italije, Miloš Šobajić i Slavoljub Radivojević iz Beograda, Biljana Bilbiloska i Simonida Filipova Kitanoska iz Makedonije, Goran Mihajlović iz Gnjilana, Nikola Radosavljević iz Sevojna, Marion Dedić iz

Grocke i Miroslav Živković Sire, kustos galerije RTS.

Likovna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kolonija Pokajnica osnovana je 1968. godine. Oformila ju je grupa slikara iz Velike Plane, sa idejom da se jednom godišnje okupe i stvaraju zajedno, nastavljajući tako ideju Nadežde Petrović iz 1905. godine. Vremenom kolonija je poprimila međunarodni karakter.

- U proteklih pet decenija kolonija je ugostila više od 300 umetnika iz Srbije i inostranstva, koji su Velikoj Plani u nasleđe ostavili 380 lepih slika – kaže Miroslav Jovanović iz Centra za kulturu „Masuka“, koji je već 22 godine zadužen za organizaciju ove kulturne manifestacije.

Među slikarima koji su stvarali u Velikoj Plani su i Dragan Lubarda, Vladislav Šilja Todorović, Branko Protić, Čen Li Fan, Jagoda Živadinović, Jarmila Vešović, Mišel Barzan, Miiroslav Masin, Aleksandar Luković, Siniša Žikić, Branko MIljuš, Ana i Filip Pangreš, Nikola Vukosavljević, Julita Malinoska....

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.