Ovako je Meša Selimović GOVORIO O SAMOĆI: Kao da je predvideo sa čime će se moderan svet susresti

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2024, 23:33

Ovako je Meša Selimović GOVORIO O SAMOĆI: Kao da je predvideo sa čime će se moderan svet susresti

Veliki umovi su iza sebe ostavili najveća dela, najveće misli, i najveće tragove.

Meša Selimović, autor klasika "Derviš i smrt" i "Tvrđava", koji je retko davao intervjue, je u jednoj emisiji pričao o samoći. Ono što je rekao, nateraće nas sve da stavimo prst na čelo.

Ukoliko uzmemo u obzir da je današnje vreme takvo da, i pored mnoštva sredstava za komunikaciju i druženje sa ljudima, često bivamo sami sa osećajem usamljenosti, slobodno možemo zaključiti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je sada pravo vreme da poslušamo reči Meše Selimovića.

Jedan od najčuvenijih pisaca na ovim prostorima bio je Meša Selimović. Autor klasika "Derviš i smrt" i "Tvrđava" je u jednoj emisiji govorio o samoći, a mi ćemo se prisetiti njegovih reči.

Niko ne može da živi sam, i sve što je čovek usamljeniji, sve je nesrećniji. Samo solidarnost među ljudima i kontakt među ljudima, mogu stvoriti određenu relativnu sreću. Jer apsolutno sreće i nema, valjda... Ona je u traženju - rekao je svojevremeno čuveni književnik.

Da li je moderno doba doživelo sunovrat time što je otuđenost dosegla svoj, reklo bi se vrhunac? Da li smo došli do te tačke i napokon shvatili da nas samoća ne vodi nikuda, sem u duboku nesreću, baš kao što je Selimović pomenuo?

Sve su ovo pitanja, a i mnoga druga, slična, koja se postavljaju i o kojima treba razmišljati.

A post shared by RTS Planeta - (@rts_planeta)

Srbija Danas/Društvene mreže/Preneo: A.R.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.