Izvor: RTS, 25.Jan.2021, 00:37

Otvorene izložbe u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije i Paviljonu ''Cvijeta Zuzorić''

U galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije i Paviljonu ''Cvijeta Zuzorić'' otvorene su izložbe nagrađenih i novih članova udruženja. Početak izlagačke sezone daje nadu da će dugodišnji problemi ULUS-a početi da se rešavaju, postepeno.
ULUS je najveće i najstarije regionalno udruženje umetnika. Osnovano pre više od sto godina broji preko 2500 članova. Decenijama već zbira i probleme. U 2020. jedva su imali novca za mesečna primanja osmoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stalno zaposlenih.

Novi Upravni odbor, Umetnički savet, sekcije i radna tela od početka godine rade volonterski kako bi unapredili uslove za razvoj ULUS-a, stvaralačku delatnost, ali i osnovnu egzistenciju umetnika.
"U situaciji gde su i drugi radnici jednako ugroženi na različite načine, likovni umetnici ne mogu da zahtevaju nešto posebno, nego moramo da budemo senzibilni i da tu borbu vodimo koordinirano i na realističan način", smatra Vahida Ramujkić, član UO ULUS-a.
Za učešće na izložbama u ovoj godini prema konkursu koji je završen u novembru umetnici moraju da plate kotizaciju 30 do 45 hiljada dinara.
Za umetnike ne mali izdatak. Ali nije ni garancija ni cena po kojoj bilo ko može da predstavi svoje radove.
"Izbor onoga što će se desiti u našim galerijskim prostorima je poveren našim kolegama koji rade u Umetničkom savetu,a sa druge strane to pitanje kotizacija je i pitanje kako možemo dalje da funkcionišemo. Naš dugoročni plan je da kotizacije ne postoje", navodi Vojislav Klačar, predsednik UO ULUS-a.
Jedan od ciljeva je, kažu, da se situacija preokrene i da se umetnicima obezbede naknade za izlaganje.
"Mislim da je vrlo značajno, jer ipak se ovde radi o našim budućim karijerama i načinu naših života. Tako da nisam videla opciju da ne budem deo toga i da doprinosim", kaže Jelisaveta Rapaić, novi član ULUS-a.
Korak po korak veruju u ULUS-u da će stići do dugoročnog sistemskog rešenja nagomilanih problema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.