Otvorene 26. Zmajeve dečije igre u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2019, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorene 26. Zmajeve dečije igre u Kikindi

U Kikindi su danas otvorene 26. Zmajeve dečije igre. U dvodnevnom programu, koji će obeležiti različite radionice, koncerti, priredbe i druženje sa pesnicima za decu, najmlađi Kikinđani podsećaju se na slavnog pisca, koji je ceo svoj život posvetio deci. Ovo je i jedan od načina da im se predstave malo drugačiji sadržaji i da se vrate pisanoj reči.

Stare i više od jednog veka, pesme Jovana Jovanovića Zmaja, primamljive su i novim generacijama. Njemu u čast, Kikinda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je 26-ti put upriličila Zmajeve dečije igre, u čijem su fokusu, prirodno, deca. Dvodnevna manifestacija pravi je povod da se najmlađi podsete na lik i delo poznatog stvaraoca za decu.

U čast velikog pisca za decu, prostorije kikindskog Kulturnog centra, koji je i organizator manifestacije, postanu pravi mali kreativni punktovi, gde svako može da pronađe ono što je blisko njegovom senzibilitetu. Najmlađa publika okuplja se i ispred ove ustanove, gde uživa u centralnom programu.

"Svi znaju ko je čika Jova Zmaj, što mi je jako drago. Svi su pripremili centralnu priredbu u čast čika Jove Zmaja, to su sve pesme uz koje oni igraju, recituju i pevaju. Jako mi je drago da je tako velik odziv, jer tako našu decu učimo neki pravim vrednostima", rekla je Tanja Nožica, direktorica Kulturnog centra Kikinda.

Zanimljivo je da je, pored Novog Sada, Kikinda jedini grad u Srbiji u kojem se i dalje održavaju Zmajeve dečije igre.

"Kikinda jeste mesto sa vrlo toplim prijemom i ovde uvek rado dolazimo. Kao što čujemo, deca su željna dobrih sadržaja i umetničkih susreta sa našim saradnicima "Zmajevcima", koji se vrlo rado odazivaju svake godine", kaže Dušica Marinović, direktorica Zmajevih dečijih igara u Novom Sadu.

U vremenu kada se deci, ali i odraslima, plasiraju sadržaji sumnjivog kvaliteta, važno je održati i manifestacije koje podstiču čitanje, pisanje i stvaralaštvo. Tako će dvodnevna manifestacija u Kikindi, pored radionica i priredbe, obuhvatiti i koncerte, ali i druženje sa piscima za decu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.