Otvorena prva romska galerija u Beogradu

Izvor: Blic, 21.Sep.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena prva romska galerija u Beogradu

Izložbom romske slikarke iz Slovenije Marije Ljubotina Antonesku večeras je u Beogradu, u Ruzveltovoj ulici, otvorena prva romska galerija "Art Roma Gallery".

Prostor u kome su donedavno bili smešteni eksponati materijalne kulture Roma, Muzej romske kulture, zvanično je postao prva međunarodna galerija umetnosti čija su vrata, kako je rekao predsednik Saveta galerije Srboljub Milovanov, otvorena za sve umetnike dobre volje bez obzira na oblast kojom se bave i kojoj naciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i veri pripadaju.

"Mi nemamo drugi način da se borimo za bolje sutra nego kroz ovaj vid angažovanja kroz umetnost, ona jedina ostaje zabeležena večno, sve ostalo je vrlo prolazno. Ubeđen sam da je ovo početak, da ćemo uskoro moći gledati nove izložbe nadarenih mladih umetnika koji žele da stvaraju, koji su naša budućnost", kazao je Milovanov.

Prema rečima predsednika udruženja Likovnih umetnika Roma (LUR) Srbije Miloša Vasića, otvaranje galerije nastavak je rada Međunarodnog Art kampa koji se paralelno odvija u više gradova - Trsteniku, Kruševcu i Beogradu u organizaciji LUR-a.

Umetnički kamp nije samo romski, otvoren je za sve umetnike širom sveta, multimedijalnog je karaktera i postavio je temelje multikulturalnosti, prožimanja različitih oblasti umetničkog stvaralaštva.

Čast da otvori novu galeriju dobila je slikarka i kostimograf Antonesku koja živi i radi u Sloveniji, a bila je jedna od učesnica ovogodišnje likovne kolonije 11. međunarodnog umetničkog kampa LUR-a.

Mlada umetnica je diplomirala Akademiju primenjenih umetnosti i dizajn u Beogradu na katedri za kostimografiju 1996. godine i trenutno je na magistarskim studijama na univerzitetu OEIKA sa tezom iz oblasti romske kulture "Odevna i plesna kultura Roma u Srbiji".

Direktor galerije Dragoljub Acković je kazao da je galerija donedavno bila prenatrpani muzejski prstor u kome je bila stalna postavka materijalne kulture Roma.

"Ponosan sam što smo uz pomoć Skupštine grada uspeli za kratko vreme da napravimo ovako lep galerijski prostor", kazao je Acković i dodao da će 21. oktobra biti otvorena nova stalna postavka Muzeja romske kulture.

Povezane vesti: (Ne)posrednost Danijela Mršulja izlaže u „beogradskom Zvonu“ Stanari hodnik zgrade pretvorili u galeriju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.