Otvorena izložba predmeta Stevana Sremca

Izvor: Glas javnosti, 23.Nov.2011, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba predmeta Stevana Sremca

BEOGRAD - Izložba "Stevan Sremac, akademik i akademac" otvorena je u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu povodom proslave prve godišnjice tog muzeja.

Izložbu su zajednički priredili Muzej Narodnog pozorišta i Narodni muzej iz Niša, a autori su Zorica Janković i Jovan Mladenović.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović rekao je da je srećan što se Stevan Sremac vratio u "svoju kuću".

On je rekao da nije tačna izreka da su mladost i starost dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odvojena kontinenta i da to potvrđuje saradnja "starog, renomiranog Narodnog muzeja iz Niša, i najmlađeg, Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu".

Direktor Narodnog muzeja iz Niša Slaviša Popović rekao je da je Stevan Sremac ovekovečio ambijent Niša s kraja 19. veka i da taj muzej čuva sve što je on ostavio kao legat.

"Svesni smo misije da je potrebno da se otrgne od zaborava ono što ne sme da se zaboravi, da u Srbiji ne bude zaboravljenih umova", rekao je Popović.

On je Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu uručio fotografiju Kalče, jednog od Sremčevih junaka iz "Ivkove slave".

Autorka Zorica Janković rekla je da je izložen deo ličnih predmeta Stevana Sremca, kao što su njegove beležnice, rukopisi i ordenje. Prema njenim rečima, izložene su i fotografije Stevana Sremca i junaka koji su bili njegova inspiracija, kao i orginalni plakati predstava "Ivkova slava" i "Zona Zamfirova".

Izložba predmeta koji su vlasništvo Narodnog muzeja iz Niša biće otvorena u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu do februara 2012. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.