Otvorena izložba posvećena jednoj od najznačajnijih baletskih umetnica Jovanki Bjegojević

Izvor: B92, 09.Jun.2020, 09:19

Otvorena izložba posvećena jednoj od najznačajnijih baletskih umetnica Jovanki Bjegojević

"Bila je jedna od najznačajnijih baletskih umetnica u istoriji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Bila je jedinstvena umetnička pojava i raskošan baletski umetnik", rekla je autorka.

Izložba ''Jedinstveni sjaj baletske zvezde" autorke Milene Jauković, posvećena primabalerini Jovanki Bjegojević otvorena je u Muzeju Narodnog pozorišta.

Upravnica pozorišta Ivana Vujić je sinoć u uvodnoj reči kazala da se seća kako je još kao devojčica gledala maestralne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvedbe Bjegojevićeve, a kasnije je kao student FDU išla ne njena predavanja.

''Sećam se njenog truda, koncentracije i strpljenja prema nama. Bila je dobra i nežna. Sećam se našeg susreta u Dubrovniku na radionici pantomime, bila je izvanredna osoba u svemu što je za života uradila, iako se mnogi u tome ne slažu", rekla je Vujićeva i dodala da njena izvanrednost nikada nije doživela poštovanje kakvo je zaslužila.

''Ova izložba je možda početak razmatranja velikih umetnika koji se možda ne uklapaju u šeme kutije nego traže neke druge... Gospođa balarina je zaslužila da je pogledamo i duboko joj se poklonimo", kazala je upravnica nacionalnog teatra.

O svojoj koleginici s kojom se sarađivao na predstavi ''Don Kihot" govorio je i baletski umetnik i koreograf Vladimir Logunov, koji je istakao da je Bjegovićeva bila "najveća srpska balerina."

''Do dan danas niko nije uspeo da je prevaziđe jer je to bila izuzetna ličnost koja je sa scene prenosila sva svoja osećanja i doživljaje koji su dopirali i iznad pete galerije. Bila je dobar i human čovek što mnogi ne znaju", kazao je Logunov.

Kako je dodao, bila je neponovljiv i nikad prevaziđen baletski igrač.

Autorka izložbe Jaukovićeva kazala je da je primabalerina posedovala scenusku magičnost koja je zračila sa scene.

Budući da se profesionalnim životom ove velike umetnice do sada još niko nije bavio na sistematičan način, kako je dodala, prikupiti razuđenu arhivsku građu, kao i mnogobrojne, do sada manje poznate podatke, predstavljalo je značajan izazov, ali i veliku odgovornost.

"Ova izložba, stavljajući pretežno akcenat na njeno umetničko delovanje na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, tretira i ostale, vrlo značajne faze njene karijere, koje se odnose na igračke angažmane u Francuskoj i Australiji, obrađujući i mnogobrojna samostalna gostovanja širom sveta, koja u pođednakoj meri zavređuju pažnju i doprinose sveobuhvatnosti prikaza ove izuzetne baletske karijere", istakla je Jaukovićeva.

U svom govoru, između ostalog je o životu slavne balerine istakla njenu borbu za reformu baletskog školovanja, kao i predan, ali strog i zahtevan rad sa mladima.

"Volela je da radi sa mladima, bila je oštra i tražila je perfekciju jer je smatrala da se tako jedino može dostići vrhunski balet kakav je ona igrala", kazala je autorka.

Specijalno za ovu priliku iz Amerike se javio i primabalerinin partner sa scene Narodnog pozorišta Stevan Grebeldinger, a o umetničkom stvaralaštvu Jovanke Bjegojević govorila je i baletska umetnica i publicista Sonja Lapatanov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.