Otvorena izložba fotografija iz Programskog arhiva RTS-a Prvi koraci

Izvor: RTS, 22.Avg.2018, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba fotografija iz Programskog arhiva RTS-a "Prvi koraci"

Povodom obeležavanja 60 godina Televizije u Srbiji, u Galeriji RTS-a otvorena je izložba fotografija iz Programskog arhiva "Prvi koraci" i kostima iz Fundusa naše kuće. Izložba traje do 1. septembra.
Fotografije prikazuju period od prvog emitovanja televizijskog programa 23. avgusta 1958. godine do kraja Eksperimentalnog perioda 1966. Izdvojene su iz bogate riznice koja sadrži više od 15.000 sati programa, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oko pola miliona fotografija i slajdova i četiri miliona stranica tekstova.

Prva na izložbi bila je i prva slika na ekranu 23. avgusta 1958. godine. Stigla je iz studija na Sajmu do gledalaca, uglavnom na ulicama.
U domovima je televizor tada bio prava retkost, jer je koštao oko 20 prosečnih plata.
Jelisaveta Lela Pavlović, prvi rukovodilac dokumentacije TV Beograd, kaže da je televizija svedok događaja, a Arhiv čuvar tog svedočenja.
"Mi imamo sve zapise, od Aljaske, od Arktika do Antarktika, od morskih dubina do nebeskih visina, od ratišta do brčkanja na plažama", navodi Pavlovićeva.
Spikerka Olga Nađ pročitala je prvu najavu. "Servisna stanica" označila je početak jedne velike TV ljubavi – gledalaca prema serijama.
Kostimi su odabrani između 60.000 – iz serija, drama, emisija u produkciji naše kuće.
Podsećaju na priče i junake koje su gledaoci voleli, i one koje će tek upoznati.
Kostimograf Boris Čakširan ukazao je na kostim iz serije "Koreni", koja će se tek od jeseni prikazivati u deset epizoda.
"To je nešto najstarije u epohi, u vremenu što sam radio za RTS-u", kaže Čakširan.
Na izložbi su i kostimi u kojima su nastupali predstavnici Srbije na Pesmi Evrovizije.

Sadržaji kulture, zabave, veliki svetski događaji stizali su na male ekrane, sportski su upamćeni i po legendarnim komentarima. Kamenko Katić je, saopštavajući vremensku prognozu, postao zvezda. U red popularnih ulazili su spikeri-voditelji.
Ljiljana Marković, spikerka i voditeljka, seća se da je njena prva najava bila prepodnevna.
"Otprilike je ovako bilo: naše kamere se nalaze na Hipodromu kod Careve ćuprije i za koji minut počeće direktan prenos", priča Markovićeva.
Vršnjaci Televizije rasli su uz Miću i Aćima. Sledile su druge antologijske emisije Dečjeg programa.
Kviz je uvek vladao vrhom liste gledanih. Na izložbi je prikazano kako je sniman prvi "Da ili ne". Nagrade su bile milion dinara, mašina za pranje veša, letovanje.
Na izložbi se nalazi i sto za kojim je počela istorija Dnevnika, pre šest decenija, 23. avgusta u 20 časova.
Prvi voditelj bio je Mića Orlović. Sada, na izložbi, u vreme selfi kulture i pametnih telefona, biće to jedno od najslikanijih mesta.
Idući u korak s novim tehnologijama, Radio-televizija Srbije stigla je do čitave planete.
Izložbu su pripremili Momirka Ilić, Zoran Tabaković, Suzana Gligorijević, Milutin Gligorijević, Goran Raičković, Radica Smiljković i Ana Marija Simonović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.