Otvorena Kulturna stanica Svilara u Novom Sadu

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Kulturna stanica Svilara u Novom Sadu

Kulturna stanica "Svilara" koja je otvorena u Novom Sadu je druga kulturna stanica koja će u toku 2018. početi sa radom u cilju decentralizacije kulturnih sadržaja, a u susret 2021. godini, kada će taj grad biti Evropska prestonica kulture.

Rekonstrukcijom stare fabrike za bojenje svile, otvoren je novi prostor za aktivnosti i kulturne sadržaje, a građani dela grada Podbara i celog Novog Sada, dobili su još jedan prostor za kreativno izražavanje.

Podršku otvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << novih kreativnih habova i kulturnih stanica poput "Svilare", pružio je Kabinet predsednice Vlade Ane Brnabić kroz aktivnosti Saveta za kreativne industrije.

Otvaranje Svilare je deo platforme "Srbija stvara (Serbia creates)" koja ima za cilj promovisanje Srbije kao kreativne i inovativne zemlje, koja stvara bolje uslove za promociju svog stvaralaštva širom sveta.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je na otvaranju "Svilare" da je uveliko započet proces "drugačijeg brendiranja Srbije", te da će taj brend predstavljati projekti poput Evropske prestonice kulture Novi Sad 2021 (EPK 2021) i Kulturne stanice "Svilara", koja je danas otvorena u tom gradu u okviru te kandidature.

"Taj brend predstavlja Srbiju koja stvara. To je ono što je Srbija danas i što polako postaje, i ako nastavimo ovako da radimo, to je ono što će nas najbolje definisati", rekla je Brnabić na otvaranju "Svilare".

Kako je kazala, EPK 2021 i Kulturna stanica "Svilara" su projekti koji stvaraju nove talente i ideje.

"Srbija stvara umetnost, kulturu, med, filmove, iskustva i to je sve ono što ćemo pokazati svetu da imamo i da možemo. U tome veliku ulogu igra Novi Sad i EPK 2021, u partnerstvu sa Gradom i Pokrajinskom vladom", rekla je Brnabić.

Dodala je da Srbija ima potencijala da bude "pobednik" u četvrtoj industrijskoj revoluciji.

"Ako je Svilara bila mesto odakle je krenula industrijalizacija Novog Sada, sa ovime što EPK 2021 radi, odnosno povezivanjem kreatvnih industrija, tehnologije, festivala i kulture, onda je upravo ta sinergija ono što pokazuje da odavde danas kreće nova industrijalizacija Srbije i što će osigurati da budemo pobednici", kazala je premijerka.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je danas da će Pokrajinska vlada i Fondacija 2021, zajedno sa Gradom Novim Sadom i Radio televizijom Vojvodine, krenuti u potpuno novi projekat adaptacije postojeće zgrade Radija Novi Sad i Studija M, te da će taj projekat biti pokrenut u narednih nekoliko nedelja.

"To će biti budući 'Muzej 20 veka' kojim će upravljati Kulturni centar Miloš Crnjanski, a sadržaj će osmisliti Fondacija 2021, uz potpuno oživljavanje Studija M i koji će biti verujem nova kulturna stanica grada", rekao je Mitrović.

Direktor Fondacije 2021 Nemanja Milenković, rekao je da će do 2021. godine, kada će Novi Sad biti prestonica kulture u Evropi, biti završeno i osposobljeno ukupno šest kulturnih stanica, a da je "Svilara" treća po redu.

"To je obnova kulturnog nasleđa u godini evropskog kulturnog nasleđa. Panel nezavisnih eksperata i komesara za kulturu Evropske komisije, koji su posetili Novi Sad u julu, rekli su da se vidi veliki napredak", rekao je Milenković.

Kulturne stanice, prema njegovim rečima, treba da posluže za "internacionalizaciju kulturne scene Novog Sada i Srbije, ali i decentračizaciji kulture".

Detalje ima Nataša Kovačev:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kulturna stanica Svilara: U susret Evropskoj prestonici kulture

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Okt.2018

Kulturna stanica "Svilara", otvorena je u Novom Sadu kao druga kulturna stanica koja će u toku 2018. godine početi sa radom u cilju decentralizacije kulturnih sadržaja, a u susret 2021. godini, kada će taj grad biti Evropska prestonica kulture. U pitanju je bila rekonstrukcija stare novosadske fabrike...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.