Otvoren novosadski književni festival

Izvor: Akter, 24.Avg.2015, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren novosadski književni festival

Deseti Međunarodni novosadski književni festival otvoren je danas na Brod teatru u Novom Sadu

Festival će trajati do 28. avgusta, do kada će svoje pesme i prozu publici predstaviti više od sto stranih i domaćih pisaca.

Festival će biti na otvorenom prostoru, na Trgu mladenaca u centru Novog Sada, u kafeima i barovima, i na drugim mestima.

U središtu ovogodišnjeg festivala je moderna francuska poezija koja je, posle nekoliko decenija anglosaksonske >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << dominacije, ponovo došla u prvi plan uz stihove modernih pisaca poezije kao što su Paol Kejneg i Gij Gofet.

Pored nekoliko francuskih pisaca, u Novom Sadu će se okupiti nagrađivani i uspešni pisci iz Velike Britanije, Nemačke, SAD, Rumunije, Bugarske i drugih zemalja.

"Novi Sad je grad pesnika. Ovo je bilo mesto otkrića moderne poezije budući da je ovde živeo Laza Kostić, Branko Radičević, Jovan Jovanović Zmaj. Novi Sad ima ulogu u prostoru srpske kulture i treba da održava veze sa književnim svetom", rekao je na otvaranju umetnički direktor festivala Jovan Zivlak.

On je kazao da očekuje da će strani pisci uspeti da podstaknu novosadsku publiku i pisce, da budu deo svetskog književnog pokreta.

"Svuda pisci gostuju po festivalima, a mi smo potpuno izolovani", ocenio je on.

Tokom festivala biće dodeljena "Brankova nagrada" i to mladoj pesnikinji Jeleni Blanuši, a biće izabran i laureat Međunarodne nagrade Novog Sada.

Najavljeno je i takmičenje "slem" pesnika, među kojima je najviše mladih, koje će biti održano na Trgu slobode, "bez ograda, bez ograničenja, vrata i akademske ukočenosti", najavili su organizatori.

Festivala čiji program počinje večeras u 21 sat na Trgu mladenaca, do sada je predstavio više od 800 pesnika i književnika.

Organizatori su Studentski kulturni centar Novi Sad i Društvo književnika Vojvodine.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Otvoren književni festival u Novom Sadu

Izvor: Blic, 24.Avg.2015

Deseti Međunarodni novosadski književni festival otvoren je danas na Brod teatru u Novom Sadu, a trajaće do 28. avgusta, do kada će svoje pesme i prozu publici predstaviti više od sto stranih i domaćih pisaca...Festival će biti na otvorenom prostoru, na Trgu mladenaca u centru Novog Sada, u kafeima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.