Otvoren Trg od knjige

Izvor: Politika, 24.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren "Trg od knjige"

Herceg Novi – Međunarodni sajam knjiga u Herceg Novom "Trg od knjige" održava se ove godine po peti put, od 21. do 28. jula, u organizaciji opštine Herceg Novi, Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi, Herceg festa i Književne zajednice Herceg Novi.

Svečano otvaranje "Trga od knjige" održano je u nedelju uveče.

Pozdravnu reč održao je gradonačelnik Dejan Mandić, a svečanu besedu izgovorio je prof. dr Milo Lompar.

– U ovom gradu, na ovom mestu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje se nalazi u blizini manastira Savina, manastira u kojem je iz svojih prvih knjiga učio najveći pesnik srpskog jezika, treba se setiti jednog klasičnog dela srpske kulture: to je "Gorski vijenac". Iako jedna od najsavremenijih knjiga, bilo da je shvatamo u političkoj, ideološkoj ili epohalnoj dimenziji, "Gorski vijenac" izaziva jednu vrstu moderne nelagodnosti. Zašto? Zato što "Gorski vijenac", kao i svaka velika književnost, podriva naše očekivanje, uznemiruje naše samorazumevanje, izmešta nas iz udobne pozicije koju smo napokon osvojili i iz koje više ne opažamo sjaj i osećanje tragičnog, rekao je dr Lompar, i pozvao čitaoca da opovrgne svoje navike i da se otrgne pospanosti svesti.

Prvo veče književnog, dramskog i muzičkog programa proteklo je u sećanju nag velikog pesnika Stevana Raičkovića, koji je osobito voleo Herceg Novi. Prikazan je dokumentarni film o istorijatu Miroslavljevog jevanđelja "U početku beše reč" reditelja Boška Savkovića i Veljka Topalovića. U nastavku programa predstavljen je roman Gordane Ćirjanić "Poljubac" (Narodna knjiga). Zatim su o dva nova romana iz Lagunine edicije "Meridijan", "Šnitu" Igora Marojevića i "Lutajućem Bokelju" Nikole Malovića, govorili Želidrag Nikčević i Igor Marojević, kao urednik pomenute edicije.

Pesnikinja i slikarka Snežana Vukićević Čvoro, koja je juče u Gradskoj biblioteci Herceg Novog predstavila svoju poetsku zbirku "Vodena sonata", kao sekretar Književne zajednice Herceg Novog, pozvala je pisce Boke kotorske, Budve, Tivta i Kotora da daju svoj udeo u ovoj kulturnoj manifestaciji.

"Trg od knjige" ugostio je većinu najvažnijih beogradskih izdavača, među kojima su: Klio, Narodna knjiga, Paideja, Laguna, Plato, Ars libri, Mono i Manjana, Filip Višnjić, Beogradska knjiga, Nolit, Partenon, Plavi jahač, Kreativni centar, Book Marso i druge. Tu su i Agora iz Zrenjanina, zatim Unireks iz Podgorice, Bokeljsko izdavaštvo, Besjeda iz Banjaluke, Panorama – jedinstvo, Priština, Lira iz Kragujevca.

M. Vulićević

[objavljeno: 24.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.