Otvoren Legat najpoznatijeg srpskog oskarovca (VIDEO)

Izvor: B92, 23.Jun.2016, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Legat najpoznatijeg srpskog oskarovca (VIDEO)

Jugoslovenska kinoteka od danas ima legat američkog glumca i oskarovca, najpoznatijeg holivudskog Srbina Karla Maldena.

Posetioci će u ubuduće u Kinoteci moći da vide njegove lične predmete , a njegova unuka dala je Kinoteci pismo koje je Malden dobio od Marlona Branda, sa kojim je igrao u kultnom filmu "Tramvaj zvani želja".

Karl Malden rođen kao Mladen Sekulović uvek je ponosno isticao svoje srpsko poreklo.

“Veoma sam uzbuđena i čast mi je što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam ovde. U porodici često zaboravljamo koliko je deda bio značajan za druge i na tu činjenicu me podsećaju sve ove stvari u Jugoslovenskoj kinoteci, a koje su nekada krasile naš dom”, kaže Dornen.

Otvaranju Legata Karla Maldena prisustvovao je i ministar kulture Ivan Tasovac.

“Ako pogledamo i život i karijeru velikog glumca, videćemo da je prošao put od odrastanja u emigrantskoj porodici, napornog rada u čeličani, preko uspešne karijere na Brodveju pa sve do Oskara i statusa jednog od simbola ‘zlatnog doba’ Holivuda”, rekao je Tasovac.

Tasovac je naglasio da kada god pogleda neko od remek-dela u kojima je igrao Karl Malden, neizbežna asocijacija mu je “snaga volje”.

“Taj njegov put, pokazuje da je talenat bez volje isto što i trkački auto bez motora – lep, ali beskoristan”, rekao je Tasovac i napomenuo da je Malden često je isticao da je radoholik, da se ne stidi nijedne od svojih uloga i da ga to održava u životu.

“Ono što je Karla Maldena činilo još većim, jeste da nikada nije zaboravio svoje korene i što je uvek i svuda sa ponosom isticao svoje srpsko poreklo”, istakao je Tasovac.

To je potvrdila i njegova unuka.

“On je bio ponosan Srbin i svakog avgusta bismo imali srpski piknik kada nam je pevao ‘Tamo daleko’. Bio je ponosan i skroman čovek”, rekla je ona.

Konferenciji za novinare u Kinoteci prisustvovali su i Filip David, kao i Goran Paskaljević koji je 1982. godine radio film "Suton", jedini film koji je Malden snimio u jugoslovenskoj koprodukciji.

Među izloženim ličnim predmetima je i šešir koji je nosio u seriji "Ulice San Franciska" kao čuveni detektiv Majk Stoun.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Den Tana: KARL MALDEN JE DO KRAJA BIO PONOSNI SRBIN, a ja Jugosloven

Izvor: Blic, 23.Jun.2016

U Muzeju jugoslovenske kinoteke danas je zvanično otvoren legat Karla Maldena (1912-2009), najpoznatijeg holivudskog Srbina...Zahvaljujući dobročinstvu Maldenove porodice i entuzijazmu Dena Tane, holivudskog producenta srpskog porekla i poluvekovnog Karlovog prijatelja, u Beogradu su izloženi lični...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.