Otvoren 49.Salon umetnosti u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 49.Salon umetnosti u Pančevu

U Galeriji savremene umetnosti u Pančevu otvoren je 49. Salon umetnosti, godišnja izložba na kojoj likovni stvaraoci iz Pančeva i okoline predstavljaju svoje radove.

Radove na temu "Prinudna sloboda" predstavilo je 35 umetnika . Zoran Deranić dobitnik je druge nagrade a svoja razmišljanja o slobodi povezao je sa motivom insektarijuma.

" Još devedesetih sa krenuo sa tom temom I sada sam se ponovo vratio na tu ideju. Insekti su zatvoreni u jednom prostoru i pribodeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su. Rad je krenuo iz čisto likovne pobude, nije imao neki angažovani kontekst, ali se poklopio s ovom temom", kaže Zoran Deranić, dobitnik druge nagrade Salona.

Prinudnu slobodu kroz apstrakciju predstavio je i slikar Željko Komosar .

"Ja sam izložio dva crteža iz jedne moje novije serije. To su apstraktne figuracije, kojima se trenutno bavim. Rađene su klasičnom tehnikom olovka na papiru," kaže Komosar.

Od samog nastanka, 1971. godine, Salon umetnosti predstavlja manifestaciju na kojoj se može videti ono najbolje na pančevačkoj likovnoj sceni. Na Salonu ove godine prednjače tradicionalne umetničke tehnike, takođe prisutno je i dosta mladih autora.

"Mi smo u žiriju vrlo zadovoljni s obzirom na to da ima različitih tehnika, od klasičnih slika ulja na platnu, preko instalacija, keramike, čak i fotografija. Misija Salona je ispunjena", istakla je Ivana Markez Filipović, član žirija.

Prvu nagradu osvojio je slikar i profesor Nebojša Jocić.

Salon umetnosti je otvoren do 15. novembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.