Otvoren 4. Tvrđava teatar

Izvor: B92, 11.Jul.2012, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 4. Tvrđava teatar

U Velikom gradu Smederevske tvrđave večeras je svečano otvoren četvrti Međunarodni ambijentalni festival Tvrđava teatar, pod geslom "Pan-teatrikum bekstvo od ograničavanja".

Manifestaciju je proglasila otvorenom rediteljka Anja Suša ističući da je kultura u našoj državi poslednjih godina toliko marginalizovana da je svaka manifestacija, koja se u ovakvim uslovima održi, svojevrstan podvig.

"U surovim okolnostima u kojima je, kako je rekao Breht 'ždranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važnije od morala', nastao je festival Tvrđava teatar koji će četvrti put u raskošnom ambijentu Smederevske tvrđave ugostiti pozorišne umetnike iz Evrope i Srbije na radost smederevske publike kojoj će pozorište doneti makar malo radosti i olakšanja", rekla je Suša.

Ona je naglasila da su nam potrebni "društvena volja i snažno uverenje da jedna kulturna manifestacija nije nepotrebni luksuz u vremenu krize, nego dragoceni instrument u savladavanju društvenih problema, u otvaranju novih mogućnosti".

Mnogobrojnu publiku pozdravio je, u ime domaćina, zamenik gradonačelnika Smedereva Bojan Teofilović ističući da je Smederevo grad koji ulaže u kulturu i budućnost.

Festival je započeo spektaklom pozorišta "Pan.Optikum" iz Frajburga (Nemačka) koje je izvelo predstavu "TRANSITion".

Rad ove trupe, koju čini blizu 40 ljudi, inspirisan je idejama Bauhausa koje su povezivale arhitekturu, instalacije i scenske umetnosti.

Njeno ime potiče od prvobitnog Panoptikuma iz 20-ih godina 20. veka, a u aktuelnom periodu vrlo je tražena i gostuje širom Evrope i Južne Amerike.

Do 20. jula u glavnom programu nastupiće devet trupa iz četiri evropske zemlje.

Na kraju festivala trločlani žiri, u sastavu Emina Elor (glumica), Branislav Nedić (dramaturg) i Miloš Jagodić (reditelj) dodeliće nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca.

U pratećem programu trupe iz Italije i Austrije izvodiće ulične performanse, predstave i akcije.

U okviru Tvrđava teatra biće održane i pozorišne radionice, koje će u Smederevu okupiti mlade iz raznih zemalja Evrope. Oni će, u okviru projekta IDEAL, izvesti svoju predstavu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.