Otvara se Kuća pisaca u Tršiću

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Sep.2010, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvara se Kuća pisaca u Tršiću

BEOGRAD - Ministar kulture Nebojša Bradić i gradonačelnik Loznice Vidoje Golubović na završnoj svečanosti 76. Vukovog sabora u Tršiću u nedelju, 19.septembra potpisaće Protokol o realizaciji projekta Kuća pisaca u Tršiću, saopštilo je Ministarstvo kulture.

  Kako je najavljeno, Protokol će definisati uslove za budući boravak i rad pisaca u Kući pisaca u Tršiću u kojoj će boraviti pisci iz inostranstva, upoznavati kulturu i istoriju, ljude i običaje Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
  Realizacija projekta treba da podstakne međunarodnu kulturnu saradnju i stvori uslove za razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva u Republici Srbiji. Godišnji program, imena korisnika Kuće pisaca i nadzor nad realizacijom programa, obavljaće Programski savet koji saziva Ministarstvo kulture, a za organizaciono-tehnički aspekt projetka biće nadležan Grad Loznica.

  Kuću pisaca na završnoj svečanosti ovogodišnjeg Vukovog sabora otvoriće specijalni savetnik ministra za kulturu Zoran Hamović i pisac Dragan Velikić. Potom će na otvorenoj sceni u podne himnu Vuku Stevana St. Mokranjca izvesti združeni horovi: Crkveni hor Sveti kralj Milutin i Gradski mešoviti hor Centra za kulturu Vuk Karadžić pod dirigentskom upravom Darka Nestorovića. Učesnike 76.Vukovog sabora pozdraviće gradonačelnik Loznice Golubović, a besedu će kazivati ministar kulture Bradić.

  Pozorišnu predstavu "Boj na Loznici" za koju je scenario i režiju uradio dramski umetnik Ljubivoje Tadić izvešće Pozorište Ogledalo iz Beograda. U predstavi igraju Lepomir Ivković, Tadić, Srboljub Milin, Branislav Tomašević, mecosopran Verica Pejić i grupa Tundri. Komopzitor je Marjan Babić a kostimograf Jugoslav Purić.

  Saborsko poselu u kome će čestvovati: KUD Stanko Paunović Pančevo, Akademsko društvo za negovanje muzike Gusle Kikinda, KUD Karadžić Loznica počeće u 15 sati.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.