Otkrivena spomen ploča piscu Milošu Crnjanskom

Izvor: Blic, 02.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena spomen ploča piscu Milošu Crnjanskom

Predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović otkrio je danas spomen ploču poznatom srpskom piscu Milošu Crnjanskom u Mekenzijevoj ulici 81, na zgradi u kojoj je on živeo po povratku iz emigracije.

Spomen ploča je autorski rad vajara Zorana Maleša i postavljena je na inicijativu opštine Vračar, koja je i finansirala njeno postavljanje.

Ovo je mesto književne kulture i duhovne istorije, rekao je sekretar Zadužbine "Crnjanski" Dimitrije Tasić i izrazio očekivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će se uskoro pronaći krov za zaduzbinu ovog velikog pisca.

Crnjanski je rođen 26. oktobra 1893. godine u Čongradu, u Mađarskoj, a odrastao je u Temišvaru. Drugi svetski rat i dugi niz posleratnih godina proveo je u emigraciji u Londonu, odakle se vratio 1965. godine. Objavio je veliki broj dela poput Lirika Itake, Odabrani stihovi, Lament nad Beogradom, Priče o muškom, Dnevnik o Čarnojeviću, Seobe, Roman o Londonu, Maska, Konak, Nikola Tesla.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Spomen ploča Crnjanskom

Izvor: B92, 02.Apr.2008

Beograd -- Predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović otkrio je spomen ploču poznatom srpskom piscu Milošu Crnjanskom u Makenzijevoj ulici 81... Ploča je postavljena na zgradu u kojoj je Crnjanski živeo po povratku iz emigracije. Spomen ploča je autorski rad vajara Zorana Maleša i postavljena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.