Otkrivena slika Uroša Predića nestala pre 105 godina

Izvor: Blic, 26.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena slika Uroša Predića nestala pre 105 godina

Reprezentativni portret kraljice Natalije Obrenović čuvenog srpskog slikara Uroša Predića, koji je nestao još 1903. godine, ponovo je u vlasništvu Srba, nalazi se u kolekciji porodice Sretenović u Torontu i nedavno je predstavljen u konzulatu naše zemlje u tom kanadskom gradu, pišu "Večernje novosti".



Sretenovići su krajem prošle godine na aukciji u londonskoj aukcijskoj kući "Bonhams" kupili taj portret koji je Predić (1857-1953), naslikao 1890. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"U međuvremenu slika je nekako dospela u Francusku i u vrlo značajnu privatnu kolekciju poznatog francuskog noveliste Pjera Lotija", naveo je list.

Ostaje misterija kako je ta Predićeva slika nestala iz Srbije i kako je dospela u Lotijevu kolekciju.

Može se pretpostaviti da je ukradena kao što je ukradeno ogromno blago Obrenovića, ali ovaj slučaj budi nadu da će se s vremenom otkriti i "put" francuskih impresionista. odnosno njihovih slika, koje je kupovao kralj Milan Obrenović u Parizu.

O tome postoje, nažalost, sasvim lapidarni zapisi, i da stvar bude gora, nije tada načinjen spisak ni opis slika koje je posedovao Milan Obrenović, navode "Novosti".

"Ali, poznato je da su prijatelji budili Tuluz - Lotreka, uzbuđeni kraljevskom posetom, koja je tada imala za cilj upravo kupovinu slika čuvenog Ririja. Oni koji su se pred jednog veka potrudili da raskuće bogato domaćinstvo Obenovića su izvesno bili 'kanal' za (pre)prodaju pokradenog", piše list.

Doduše, sam portret kraljice Natalije se mogao naći i na nekoj od aukcija posle njene smrti kad je i njena francuska rezidencija u Bijaricu otišla na 'doboš'", zaključuju "Novosti".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.