Otkriven spomenik Konstantinu: Dar Katoličke crkve Nišlijama

Izvor: Blic, 04.Dec.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven spomenik Konstantinu: Dar Katoličke crkve Nišlijama

Spomenik "Metamorfozis Konstantiniana", delo beogradskog vajara Dragana Radenovića, koji je izazvao brojne oprečne reakcije i polemike u Nišu prethodnih dana, svečano je otkriven juče na nišavskom keju u prisiustvu sekretara apostolske nuncijature Januoša Vlačovjaka, fra Lepoloda Rohmesa, beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, gradonačelnika Niša Zorana Perišića, glumca Nenada Jezdića i drugih gostiju. Dragan Radenović, Stanislav Hočevar i Zoran Perišić

Umetničko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << delo Nišlije dobile na poklon od Katoličke crkve povodom proslave jubileja 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta. Spomenik predstavlja prikaz ptice koja se seća nastanka sveta i simbolizuje Hristovo raspeće, dok centralnim delom dominira glava cara Konstantina prikazana kroz različita razdoblja njegovog života. Proteklih dana nakon izgled spomenika izazvao je različite komentare, od najnegativnijih do onih pozitivnih, dok vajar Dragan Radenović, objašnjava je za „Blic“ da je zadovoljan reakcijama kao i mestom na kome je spomenik postavljen.

- Svaka novina izaziva dijametralno različite reakcije i to je normalno, bilo bi strašno da nema nikakve reakcije, da se pored nečega što se zove umetničko tek tako prođe, te su svi komentari dobrodošli. Smatram da je ovo sjajna reakcija i da je to upravo ono zbog čega sam ovakvu skulpturu i napravio, objasnio je vajar.

Spomenik je visok skoro pet metara, izrađen je o bronze, a uemtniku je bilo potrebno pet meseci kako bi stvorio jedno ovakvo delo.

Beogardski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da je srećan i zahvalan Nišu I Nišlijama na proslavi jubileja Milasnkog edikta i da u znak sećanja na ovu godinu Katolička crkva poklanja spomenik Gradu.

Vajar doktorirao u Moskvi

Dragan Radenović rođen je u Sarajevu. Visoko likovno obrazovanje stekao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, Magistar je umetnosti (Svetska obrazovna organizacija, Njujork, SAD), doktor nauka o umetnosti (Filozofski fakultet Državnog univerziteta u Moskvi).

- Naziv ove skulpture, pojašnjava da smo mi svi pozvani na nove metamorfoze, nove preobražaje i uspone. Želeo bih da poručim gradonačelniku Niša i stanovnicima grada, da bi spomenik trebalo da da vas podseća ne samo na prošlost i sadašnjost, već ne večnost, rekao je Hočevar.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je izrazio zahvalnost Katoličkoj crkvi i poslao poruku tolerancije i poštovanja.

- Ponosan sam što su naša katolička braća gradu Nišu poklonili ovu umetničku skulpturu koja će nas trajno podsećati na jedan veliki jubilej. Zahvaljujući aktivnostima naših sugrađana katolika, nišavski Kej će od danas krasiti umetnički prikaz metamorfoze ljudskog roda početaka i do utemeljavanja Hrišćasntva. Skulptura nas asocira na dva istorisjka događaja iz Konstantinovog života, bitku kod Milvijskog mosta i Milanski edikt. Želim da se u ime grada zahvalim Katoličkoj crkvi zpovodom gesta dobre volje, koji se temelji na uvažavanju i poštobanju svih zajdnica, zaključio je Perišić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.