Izvor: Arte, 09.Jul.2019, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otisak vremena 70/∞

Srpska akademija nauka i umetnosti i Grafički kolektiv pozivaju u okviru ciklusa Susreti sa umetnicima na druženje sa .Jelenom Sredanović u sredu 10. jula u 19h. u Galeriji SANU.

Jelena Sredanović  (1982. Novi Sad)

Diplomirala je 2005. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, klasa prof. Zorana Todovića, gde je 2009. i magistrirala. Od 1999. izlagala je samostalno (Novi Sad, Beograd, Beč, Bilbao, Madrid...) i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Salcburg, Barselona, Sofija, Frehen, Lajpcig, Bangkok, Bristol, Ljubljana, Beč, Pariz, Peking, Rim, Madrid, Buenos Ajres, Njujork...).

Nagrade/izbor: Druga nagrada na međunarodnoj izložbi Nagrada Valter Košatski, Beč, 2009; Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd, 2010.

Stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

„Jelena Sredanović je uzorni primer autora čiji rad potvrđuje iskreno uverenje u moć grafike, a njen osećaj za kvalitet medija i njegove neiscrpne mogućnosti jedna je od temeljnih vrednosti ovog drvoreza. Njen likovni koncept i rukopisna ortografija nastavljaju linijom velikih uzora iz istorije umetnosti, pa su drevni japanski drvorez i njegove zapadne verzije samo primereno integrisani u savremenu recepciju dela. U idejnim refleksijama njenog rada upadljiv je fokus na prirodne fenomene i njihove promene, odnosno prolaznost sveta viđenog u različitim trenucima i različitim svetlosnim projekcijama. Vizuelnu energiju prizora iz prirode - igru vode i vazduha - zabeležinih fotografijom - Jelena Sredanović transponuje u grafičku matricu i otisak, osetljivo kao eho te prirode. Plastički i vizuelni harmonični odnosi nastaju na vibrantnosti rafinirane tehnike i fino iznijansiranim tonskim vrednostima; kompozicija okernih, zelenih i zemljanih tonova dovedena je na ivicu asocijativnog, gotovo apstraktnog izraza koji pruža različite mogućnosti doživaljaja prizora.“

Članovi žirija za nagradu Veliki pečat: Ljiljana Slijepčević, istoričarka umetnosti, Ranka Lučić Janković, grafičarka i Vladimir Veljašević, grafičar, 9. maj 2010.

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.