“Otelo” u JDP-u povodom četiri veka od Šekspirove smrti

Izvor: N1 televizija, 23.Apr.2016, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Otelo” u JDP-u povodom četiri veka od Šekspirove smrti

Vilijam Šekspir je verovatno najvažniji britanski pisac, ali on ne pripada samo Britancima, njegova misao nije ostavila trag samo u umetnosti, već je inspirisala filozofe, političare, mislioce, borce za ljudska prava i slobodu, izjavio je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif.

Kif je, pre svečanog izvođenja Šekspirove predstave "Otelo", u režiji Miloša Lolića, kojom je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) obeleženo 400 godina od smrti pisca Vilijama Šekspira, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rekao da se Šekspirova dramska dela i danas izvode na pozornicama širom sveta.

"Ljudske sudbine i dileme koje je opisivao javljale su se kao univerzalne teme i primenjive su na najrazličitije situacije i podneblja. Baš zato je Šekspir postao deo svetskog kulturnog nasleđa i zato je današnji dan praznik cele civilizacije", istakao je Kif.

"Na današnji dan, naš engleski Đurđevdan, ceo svet obeležava 400 godina od Šeksirove smrti. Veoma mi je drago da smo deo tog velikog globalnog događaja", rekao je Kif.

On je istakao da se širom Britanije slavi Šekspir i njegovo delo kao jedinstven fenomen u ljudskoj istoriji.

"Za ovih 400 godina Šekspir nije prestajao da bude inspiracija, kako umetnicima, tako i onima koji se bave obrazovanjem i engleskim jezikom", rekao je on.

Direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović rekla je da večeras JDP, Britanski savet i Ambasada Velike Britanije obeležavaju 400 godina od smrti svetskog klasika, najvećeg pisca u istoriji pozorišta Vilijama Šekspira.

"Delo Vilijama Šekspira, 37 drama koje je dao pozorišnoj umetnosti, promenilo ju je zauvek. Zato i možemo da govorimo o pozorištu pre Šekspira i pozorištu posle njega," rekla je Vučković Manojlović.

Ona je rekla da je Šekspirovo delo veliki izazov za svakog glumca i da su na njegovom stihu mnogi učili u čemu je bogatstvo i moć teatra i dokazivali svoj talenat.

"Šekspir je podjednako zahtevan pisac za glumce, za reditelje, ali i za sve one koji rade u pozorištu", istakla je Vučković Manojlović.

Prema njenim rečima, u JDP je Šekspir prisutan gotovo od samih početaka.

"Bez Šekspirovih dela koje je prikazalo ovo pozorište ne bi bilo isto", rekla je ona i dodala da je na pozornici JDP postavljeno 18 predstava prema Šekspirovim dramama, među kojima su "Kralj Lir", "Romeo i Julija", "Magbet", "Hamlet".

Ona je za septembar najavila premijeru predstave "Hamlet", po delu Vilijama Šekspira, u režiji Alaksandra Popovskog.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.