Osvojite karte za filmove 7. Sinema sitija

Izvor: B92, 23.Jun.2014, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvojite karte za filmove 7. Sinema sitija

Sedmi Sinema siti počeo je i zvanično u nedelju premijerom filma "Neposlušni", Mine Đukić ali i novosadskom premijerom filma Arsen Dedić: Moj zanat.

Prvo četvoro koji pošalju mejl, sa imenom i prezimenom kao i brojem telefona, na karte@b92.net dobiće po dve besplatne karte za „Visoki učinak“ u utorak u 22.45 u Areni Sinepleks u Novom Sadu. Karte se podižu od 10h na guest desku u Areni Cineplex u Novom Sadu. Dobitnici će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavešteni mejlom.

Rasprodata je i novosadska premijera filma Arsen Dedić: Moj zanat, Mladena Matičevića, sa kojim je oduševljena publika imala priliku da razgovara nakon projekcije.

Danas je na programu čak 30 filmova, a kompletan program Sinema sitija možete pronaći ovde a mi vas vodimo na sutrašnju projekciju filma “Visoki učinak” koji u Sali 2 Arene Sinepleks u Novom Sadu počinje u 22.45.

Ova drama-komedija dolazi iz Austrije i govori o braći Rudiju i Danijelu koji postaju zainteresovani za istu ženu. Ipak, kako će Nora uskoro saznati, svaki iz svojih, vrlo različitih, razloga. Ovo je komedija inteligentne dubine, koja gledaocima donosi priču o odnosu lojalnosti, porodičnih veza i manipulacije.

Cinema City IFF je međunarodni filmski festival koji se godišnje održava u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad postaje grad - festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programom.

Programski koncept festivala predviđa tri segmenta, Cinema City Filmovi, PRO i Muzika, koji se odvijaju na 10 atraktivnih gradskih lokacija.

Programska sekcija “Cinema City filmovi” kroz deset selekcija takmičarskog i revijalnog karaktera, predstavlja neka od najboljih ostvarenja nove domaće i strane produkcije. Festival godišnje prikaže više od 100 filmova, od kojih najveći deo čine premijerna prikazivanja, i ugosti značajan broj filmskih autora i ekipa iz zemlje i sveta.

U subotu, 21. juna, 7. Sinema siti internacionalni filmski festival započeo je sjajnim "nultim" danom, koji je obeležio fenomenalan nastup hora Collegium musicum koji je pred prepunim Open Airom izveo neke od najvećih hitova domaće filmske muzike čuvenog autora Zorana Simjanovića.

Više od 1.500 posetilaca na bioskopu na otvorenom uživalo je u melodijama i "slikama sa filmova" nekih od najznačajnijih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag u istoriji domaće kinematografije, kao i u zabavnim uvodima i anegdotama raspoloženog Zorana Simjanovića za svaku od pesama. Nakon nastupa, posetioci su uživali u projekciji kultnog filma Gorana Markovića Nacionalna klasa do 785 cm3, koji su mnogo po prvi put videli na velikom platnu.

Nakon sjajnog "nultog" muzčko-filmskog dana, sinoć je i zvanično otvoren sedmi Sinema siti festival! Na ceremoniji otvaranja, koja se održala neposredno pre premijere filma Neposlušni, publiku festivala pozdravili su direktor festivala Miloš Ignjatović i programski direktor Milan Stojanović. Programski direktor festivala potom je na scenu pozvao čuvenog kompozitora domaće filmske muzike - Zorana Simjanovića, počasnog gosta Sinema siti festivala, kojem je dodeljena Nagrada Ibis za celokupno stvaralaštvo. Simjanović je pozdravio publiku i poručio da se nada da će u buduće biti više sredstava za film u Srbiji, ali istovremeno i za festivale, poput Sinema Sitija.

Ovaj kultni kompozitor biće gost Sinema sitija toko celog festivala, i u okviru selekcije Respect to Zoran Simjanović, razgovarati sa publikom nakon projekcija.

Nakon ceremonije otvaranja, na kojoj su predstavljeni i žiriji svih selekcija, kao i selektori festivala, usledila je premijerna projekcija dugo očekivanih Neposlušnih rediteljke Mine Đukić u, do poslednjeg mesta, punoj glavnoj sali Arena Cineplexa.

Novosadska publika, ali i brojni posetioci iz Beograda, kao i značajni filmski autori, ovacijama su pozdravili ekipu filma, čiji su se brojni članovi pokloni nakon projekcije. Izuzetan vizelni jezik filma, kao i emocija u potpunosti preneta na veliko platno, oduševili su pristutne posetioce. Svi koji nisu imali priliku da pogledaju Neposlušne u nedelju, moći će da vide ovo sjajno, nagrađivano debitantsko ostvarenje na besplatnoj projekciji u četvrtak u 21.15h na Open Airu, gde će takođe biti prisutna ekipa filma.

Nedelju je obeležila i novosadska premijera filma Arsen Dedić: Moj zanat pred punom salom i uz prisustvo autora filma, Mladena Matičevića. Posetioci su imali priliku da razgovaraju sa rediteljem nakon projekcije, a ovaj razgovor su obeležili brojna pitanja publike, ljubitelja muzike Arsena Dedića.

Uzbudljiva nedelja na festivalu

Nakon uspešnog početka Sinema siti festivala i odlične festivalske posete tokom vikenda - kako koncerta Slike sa filmova, tako i premijera i filmskih projekcija - sledi uzbudljiva nedelja za sve ljubitelje filma i muzike.

U sredu, 25. juna u 20h u glavnoj sali Arena Sinepleksa, publika festivala će imati ekskluzivnu priliku da prva vidi Čudnu šumu, novi film višestruko nagrađivanog filmskog autora, reditelja ostvarenja Peščanik, Sabolča Tolnaija. Pvodom svetske premijere filma Čudna šuma, u sredu u 14h biće održana i konferencija za novinare, a ekipa filma će se pokloniti publici nakon projekcije.

Ove godine pravo iz Holivuda na 7. Sinema siti stiže nova "pop-up" selekcija California Dreaming. U pitanju su filmovi naših mladih reditelja koji su prošle godine sa uspehom zavrišili školovanje na Američkom filmskom institutu, AFI u Los Anđelesu, koji važi za najprestižniju filmsku školu u svetu i obavezan stepenik na putu ka holivudskoj karijeri. Završni filmovi Raž, Gorana Stankovića, Paničar, Saše Numića i Crveni jahač, Gale Goliani biće prvi put prikazani pred novosadskom publikom, u okviru posebnog događaja, pod otvorenim letnjim nebom Amstel Open Aira, u utorak 24. juna u 21.15h.

Sinema siti internacionalni filmski festival vam premijerno predstavlja i film o njujorškim avanturama legendarnog frontmena Love Huntersa - Milana Mumina. Love Hunter: Priče iz njujorškog taksija, u režiji Nemanje i Branislava Bale, imaće premijeru 26. juna u 20h u Arena Cineplexu, a biće prikazan i 28. juna, poslednjeg dana festivala, pod otvrenim letnjim nebom Open Air-a. Po završetku otvorene projekcije filma, koncert Love Huntersa će zatvoriti 7. Cinema City.

Ne propustite ni odlične filmove selkcija Up to 10.000 Bucks – nsikobudžetnih filmova, kao i debitantske filmove mladih autora Fresh Danube Films-a, koje su otvorene juče, a koje će obeležiti prisustvi autora, koji će o svojim ostvarenjima razgovarati sa publikom nakon filmova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.