Ostavka u senci premijere

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka u senci premijere

Reditelj Kokan Mladenović najavio odlazak sa mesta direktora ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu

„Vratio sam mandat i to je sve. U trenutku kada nacionalni teatar privodi kraju pripreme za obeležavanje Dana pozorišta i ansambl Drame najavljuje premijeru predstave „Figarova ženidba i razvod” u režiji Slobodana Unkovskog, bilo bi suvišno i neprofesionalno da obrazlažem razloge svoje ostavke”, izjavio je za „Politiku” reditelj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kokan Mladenović koji je podneo ostavku na mesto direktora ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Njegova ostavka, kako nas je obavestio, trebalo bi da bude punovažna od 1. decembra.

Kokan Mladenović na čelno mesto u ansamblu Drame došao je prošle jeseni prepun ambicija i planova. U međuvremenu ovaj ansambl izveo je tri nove predstave, ostvario brojna domaća i inostrana gostovanja i za ovu sezonu najavio reprezentativne naslove i autore.

„U pitanju je premor, zamor. Narednih dana održaćemo konferenciju za novinare na kojoj ćemo obavestiti javnost o novoj kadrovskoj promeni. Imamo ideju o novom direktoru ansambla Drame. Nije u pitanju nikakav skandalozni rastanak. Na ovom mestu nama više treba administrator nego ’razbarušeni umetnik’. Očigledno da se Kokan Mladenović preračunao, da njegovom temperamentu, radu, kreativnosti ne odgovara ovakav zamarajući posao”, objašnjava Predrag Ejdus, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

Da zaista nije u pitanju dramatični rastanak najbolje govori podatak da će Kokan Mladenović već tokom decembra u nacionalnom teatru započeti probe komada „Nova Stradija” Svetislava Basare, rađenog prema motivima satirične proze Radoja Domanovića, a povodom obeležavanja stogodišnjice smrti poznatog srpskog satiričara.

U Narodnom pozorištu atmosfera je radna. Dok Slobodan Unkovski na Velikoj sceni privodi kraju probe predstave „Figarova ženidba i razvod”, u probnu salu nacionalnog teatra pre dva dana uselio se reditelj Egon Savin koji je sa brojnom ekipom saradnika započeo rad na delu „Derviš i smrt” Meše Selimovića. Dramaturg je Branislava Ilić, kostimograf Jelena Stokuća, kompozitor Zoran Hristić, dok će scenografiju potpisati, takođe, Egon Savin. Lik Ahmeda Nurudina poveren je Nikoli Ristanovskom, gostu iz Makedonije. U podeli su i Nenad Stojmenović, Aleksandar Đurica, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Boris Pingović, Zoran Ćosić, Slobodan Beštić, Marko Nikolić, Nebojša Kundačina, Tanasije Uzunović, Darko Tomović, Miodrag Krivokapić i Marko Janketić.

B. Trebješanin

[objavljeno: 07/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.