Ostavka Ivana Tasovca

Izvor: Politika, 04.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka Ivana Tasovca

Bivši direktor Beogradske filharmonije ne želi ni čelno mesto u Narodnom pozorištu

Jedna ostavka najavljivana ovih dana juče se desila. Ivan Tasovac nije više direktor Beogradske filharmonije. Njegov zahtev da se povećaju plate zaposlenih (prosečan iznos je 38.000 dinara) u našem vrhunskom orkestru zasad je ostao bez očekivanog odgovora, a Ministarstvo kulture prihvatilo je ostavku.

Posle gotovo osam godina provedenih na čelu Beogradske filharmonije, njen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dojučerašnji direktor rekao nam je:

– Po kojim kriterijumima se u vreme krize raspoređuju sredstva iz budžeta Ministarstva kulture? Da li je prioritet jačanje državnih institucija kulture i samim tim zaposlenih u tim institucijama ili rešavanje finansija privatnih filmskih producenata, ili pevača, ili turističkih manifestacija, poput raznih festivala i sabora, ili kulturno-umetničkih priredbi za predstojeće sportske događaje...? Kada bi se dali odgovori o prioritetima, pitanje plata, ne samo u Filharmoniji već i u drugim uspešnim institucijama kulture, ne bi se ni postavljalo. Ako je briga Ministarstva zaštita siromašnih – eto i rešenja! Uzgred, u pismu koje sam uputio Ministarstvu kulture i Vladi Srbije nigde nije traženo povećanje plate sto posto, već je samo napravljena paralela za koliko bi se povećala plata na godišnjem nivou za sve zaposlene u Beogradskoj filharmoniji da je vlada reagovala sa istim simpatijama koje je izrazila prema RIK-u.

Pominju vas i kao kandidata za novog upravnika Narodnog pozorišta...?

– Bio bih neozbiljan čovek ako bih tu ponudu uopšte uzeo u razmatranje, kao i što moja ostavka ne znači i prestanak brige o ljudima sa kojima sam zajedno ispisivao uspešne stranice u 85 godina dugoj istoriji Beogradske filharmonije. Situacije u nacionalnim ustanovama Narodnom pozorištu i Beogradskoj filharmoniji nisu uopšte za poređenje. Filharmonija nema višak zaposlenih, cela sezona joj je prodata i predstavlja jedan u potpunosti uređen sistem. Ako samo izuzmemo to da su muzičari zbog visine primanja prinuđeni da tezgare u jednom širokom spektru – od splavova do Muzičke akademije.

M. Š.

----------------------------------------------------------------------

Saopštenje iz Ministarstva kulture

U trenutku sveopšte krize koja ozbiljno potresa i Srbiju, najvažniji zadatak vlade i države jeste da zaštiti siromašne. To je jedina održivapolitika, ona je istovremeno i kulturna politika.

Ministarstvo kulture, u ovom trenutku kada se borimo za svako pojedinačno radno mesto, nije u mogućnosti da podigne plate zaposlenima u Beogradskoj filharmoniji za 100 odsto,što je zahtev sadašnjeg direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca.

Zato, sa žaljenjem, prihvatamo njegovu ostavku.

Obaveza Ministarstva kulture jeste da za direktora Beogradske filharmonije postavi adekvatnu ličnost koja će se maksimalno angažovati, biti spremna na odricanje i koja će zajedno sa Beogradskom filharmonijom i svojim ministarstvom, Ministarstvom kulture, strpljivo tražiti najbolja rešenja u uslovima krize koja nas je zahvatila.

[objavljeno: 05/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.