Ostajte ovdje i dalje odzvanja: Najveći srpski pesnik po srcu i duši bio je čak i uhapšen

Izvor: B92, 27.Maj.2020, 13:58

"Ostajte ovdje" i dalje odzvanja: Najveći srpski pesnik "po srcu i duši" bio je čak i uhapšen

Veliki srpski pesnik Aleksa Šantić (1868-1924), autor antologijskih pesama ''Ostajte ovdje'', ''Emina'' i ''Veče na školju'', rođen je na današnji dan.

Aleksa Šantić je pripadao mostarskom krugu oko književnog lista ’’Zora“, koji je pokrenuo sa Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem, a u Mostaru je osnovao Srpsko pevačko društvo ''Gusle''.

U Prvom svetskom ratu austrougarske vlasti su ga hapsile kao istaknutog srpskog nacionalistu.

Malo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je onih koji se ne dive stihovima velikana srpske lirike Alekse Šantića, ali jedna njegova pesma, simboličnog naziva - Molitva, i bukvalno može da vam promeni život iz korena.

Samo ako je ispravno i iskreno poslušate i shvatite.

Aleksa Šantić je umro od tuberkoloze u Mostaru 2. februara 1924. i tada je ''Mostar bio u crnini''. Sve radnje i sve prodavnice su bili zatvoreni, a narod je odao poslednju počast “najvećem pesniku po duši i srcu”. Brojne delegacije, srpske, hrvatske i muslimanske su doputovale u Šantićev rodni grad, neki su pešačili i po 40 kilometara, da po pravoslavnom obredu isprate velikog pesnika.

Pozivamo vas da glasate za omiljenu pesmu Alekse Šantića! Pišite nam u komentarima i zbog čega ste glas dali upravo toj pesmi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.