Oslikani ajnforti u Banatu - najčešće u rumunskim domaćinstvima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2020, 12:09

Oslikani ajnforti u Banatu - najčešće u rumunskim domaćinstvima

Prolazak kroz ajnforte u nekim banatskim kućama može ličiti na obilazak muzeja jer su zidovi puni slika velikih formata sa najrazličitiijim motivima koji najčešće nemaju mnogo veze sa ovim podnebljem. Dolovo je jedno od sela gde je oslikavanje ajnforta česta pojava.

U starim banatskim kućama u okolini Pančeva nekada je bio običaj da se oslikavaju ajnforti, pokriveni kolski ulazi u dvorište koji su karakterističan deo vojvođanske arhitekture s kraja 19. i početka 20. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veka. Oslikavanje ajnforta bila je stvar prestiža, način da domaćini pokažu koliko su imućni i ugledni. U mnogim kućama u Dolovu česti su ovakvi prizori.

"Često su to motivi atipični za ovo naše područje. Imamo planinske motive, čak i divlje životinje poput lavova. Imamo motiv lovaca sa medvedima. Oslikavali su sve što su mogli da pronađu na nekim kalendarima, razglednicama ili goblenima", kaže Miroslav Pvulj direktor Doma kulture.

Oslikavanje ajnforta najčešće je u rumunskim domaćinstvima. Majstori su dolazili iz okoline, ali ima ih i u Dolovu.

Trajan Gava kaže: "Počeo sam još 1983. Video sam da su odnekud došli neki majstori da slikaju i onda kada sam pogledao kako to rade video sam da to mogu i ja. Prvo sam kod sebe uradio verandu, pa ajnfort, a onda su videli i drugi. I onda je bilo "Hajde kod mene“ i tako sam ja dosta toga uradio i ovde u Dolovu i u susednim selima Banatskom Novom Selu na primer.“

Bogdan Dražilov kaže da je slikar koji je kod njih radio uglavnom sam osmišljavao motive na zidovima ali prihvatao je i želje domaćina.

Bogdan Dražilov kaže: "Pošto ja volim ovce,prirodu,životinje ja sam poželeo da mi naslika salaš sa ovcama, čobaninom i kerom."

Etnolozi kažu da su motivi nastali na zidovima banatskih ajnforta deo soboslikarskog zanata i svakako predstavljaju vredan i zanimljiv kulturno turistički potencijal ovog kraja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.